Евксиноград – тайнственост и история

В милата ни родина има множество райски кътчета, които определено си заслужава да бъдат посетени. Не само заради невероятната си красота, но и заради начина, по който са обвързани с българската история. Като любител на родното, човек, който се интересува от история, но и умее да оценява красотата, когато я види, аз се впечатлих силно, когато посетих мястото, за което ще ви разкажа днес. То е обвито в тайнственост, крие в стените си множество истории и и е начин, макар и за кратко, да се докоснем до миналото ни. Днес ще ви разкажа за лятната княжеска резиденция – двореца Евксиноград.

дворецът Евксиноград
Автор: Dani Stanoeva

Къде се намира Евксиноград и как да стигнете до него?

Дворецът е разположен край живописния бряг на морето на около 8 км от красивия град Варна. Намира се в близост до курорта Свети Константин и Елена. До него освен с автомобил, може да стигнете и с няколко линии на градския транспорт, тръгващи от Варна. Пред главния вход на двореца е разположен обширен безплатен паркинг, на който може да паркирате автомобила си. Работното време на резиденцията е от понеделник до петък от 10:00 до 15:00 часа. В празничните и почивните дни е отворен за посещения от 09:00 до 14:00 часа. За да разгледате двореца, е необходимо за заплатите символична входна такса. Ако желаете, може да се възползвате и от услугите на екскурзовод, който да ви разкаже по-подробно за историята на двореца.

информация за резиденцията
Автор: Iliyana Panayotova

Кратка информация за резиденцията.

Според историята, след посещение в околностите, княз Александър I Батенберг бил запленен от красотата и атмосферата на това място. Поради това, както и фактът че владетелят не притежавал дворец, през 1882 г. получава като подарък, намиращия се наблизо манастир „Свети Димитър“, както и прилежащите му земи. Именно там князът решава да построи своята резиденция. Тя се разпростира на цели 900 декара. Включва в себе си освен двореца, множество красиви градини, оранжерии, паркове, винарска изба, лозя, вили, спортен комплекс и други. Първото име на двореца е било Сандрово, но в по-късен етап, през 1893 г., княгиня Мария Луиза Бурбон – Пармска го преименува със сегашното му название. В буквален превод името Евксиноград означава „Гостоприемния град“.

Дворецът се е смятал за един от най-модерните и съвършени проекти на архитектурата в страната ни по онова време. Строителството му впечатлява с изтънченост и невероятен баланс между архитектурата и заобикалящата го среда. Днес земите и самата резиденция са собственост на държавата, както и са обявени за културна ценност от национално значение.

Част от архитектурата на двореца
Автор: Красимир Янакиев

Какво ще видите, когато посетите дворецът Евксиноград?

Прочута като най-старинната родна резиденция, била притежание на владетели от последното българско царство, красивата постройка и земите около нея определено има с какво да ви впечатлят. Основната сграда е изградена от три етажа. На първия етаж се намират приемните зали, музикалният салон, трапезарията и кабинетът на княза. На втория етаж ще имате възможност да разгледате покоите на княжеското семейство. А на третия етаж се помещават спалните помещения на персонала. Интериорът говори за вкус и внимание към детайла, като всички мебели са елегантни и стилни. По стените са окачени множество картини и декорации – истински шедьоври на изкуството.

част от интериора
Автор: Darina Hadjidimitrova

През 1891 г. в пределите на двора на резиденцията е изградена винарска изба, която се намира на два етажа под земята. Според мен обаче не само дворецът е изумителното нещо в цялата картинка, а също така и невероятните градини и паркове, които се разпростират на цели 550 декара.

невероятната градина в двореца
Автор: Dimitrinka Dimova

Изграден от множество алеи, места за отдих, както и богато разнообразие от растителни видове, дървета и цветя, мога да опиша двора като истински живописен шедьовър. По време на разходката си ще може да посетите английския парк, френската градина, както и оранжериите, в които се отглеждат красиви, редки видове цветя.

Оранжериите
Автор: Iskra Nedeva

Имате възможност да разгледате и царската конюшня „Щала“. По-късно тя се превръща в автомобилен парк на царското семейство.

конюшня „Щала“
Автор: Dani Stanoeva

След като се насладите на красивите градини и поемете по главната алея, ще стигнете до слънчевия часовник, който сам по себе си е нещо уникално. Той е бил подарък за Фердинант от кралица Виктория. Така тя му се отблагодарява за спасението на английските моряци, корабокруширали във варненския залив.

лънчевия часовник, подарък от кралица Виктория
Автор: Denica Tsanova

В наши дни освен всичко, което е завещано от предците ни, тук се намира и хотелска част, в която може да отседнете, както и административна сграда, в която се помещава и ресторант.

Какво друго може да видите наблизо?

При посещението на двореца Евксиноград може да се отбиете и до красивата морска столица Варна, която предлага множество места за разходка и забавление. Също така може да посетите Нос Емине, природния феномен Побитите камъни, стария морски фар Шабла, Ботаническата градина в Балчик. Други забележителностти наблизо са емблематичната древна крепост Овеч, първата българска столица Плиска, както и много други туристически забележителности.

Със своя автентичен интериор, дворецът Евксиноград ни дава възможност да се докоснем до блясъка на живота на царското семейство. Разходката из красивите паркове и градини ни позволява да се полюбуваме на интересни растителни видове, красиви скулптури и да се насладим на живописни гледки към морския бряг.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии