Екопътека Видимско пръскало

Навлизаме в сезон, който не само е несравнимо красив, но е и изключително подходящ за разходки сред природата. Есента облича дърветата с пъстри дрехи и обагря планините в цветове, които радват човешкото око. Температурите навън са приятни, а слънцето не е толкова жарко, както през горещото лято. Точно затова в настоящата статия ще ви запозная с една много живописна екопътека, прехода по която ще ви отведе до поредното природно чудо – невероятния водопад Видимското пръскало. Ще преминем през екопътека Видимско пръскало, за да се порадваме на величието на падащите по скалите води.

Къде се намира екопътека Видимско пръскало и как да стигнете до нея?

Автор: Kristafar Kirilov

Екопътеката води началото си от планинското градче Априлци и по-точно квартал „Видима“. Ако нямате личен автомобил, удобно може да достигнете до началната точка и с автобус. Априлци се намира на 184 км от София и на 152 км от Пловдив. В района има множество свободно пространство, където спокойно може да оставите колата си.

Какво представлява преходът по Екопътека Видимско пръскало?

Екопътека Видимско пръскало е изключително живописна и предлага на своите посетители досег до богата флора и фауна. През цялото време ще се движите покрай коритото на бистрата река Пръскалска. Красивите гледки и пейзажи ще ви съпътстват по пътя към водопада. Дължината на пътеката е около 6 км в двете посоки. Преминава се за около 4 часа със спокойно ходене и кратки почивки. Преходът е изключително лек и приятен, няма опасни или стръмни участъци, което го прави подходящ за деца и по-възрастни хора, които могат да издържат на дълга разходка. По пътеката има една чешма, от която може да си налеете студена планинска вода, но ви препоръчвам да се запасите с нещо за хапване.

Автор: Валерия Пандурска

През цялото време се върви през хладните дебели сенки на Централен балкан, а около 1 час след като тръгнете ще достигнете до изградена дървена беседка, подходяща за няколко минути отдих, през които да се насладите на тишината около вас. До беседката има поставен информационни табла, които са много интересни за децата, защото описват растенията и животните, обитаващи местността.

И още детайлна информация за екопътеката

След като продължите ще забележите, че пътеката леко се стеснява и се превръща в натурален лабиринт, който ви води по няколко малки дървени мостчета, за да прекосите реката. Оглеждайте се наоколо, защото по пътя си ще видите един по-малък, но също много красив водопад, който само загатва за това каква величествена гледка ви очаква в края на пътешествието.

Автор: Бат Свет Светломир Христов

И ето, след още малко време вървене, пред вас ще се извиси с цялото величие на своите 80 метра – невероятното Видимско пръскало. Спускащо се от високите отвесни скали на Северния Джандем, то е вторият по височина целогодишно пълноводен водопад. Може да седнете на изградените дървени пейки и просто да се полюбувате на спиращата дъха гледка пред вас. За ентусиастите приключението не спира до тук – ако желаете може да стигнете и да подножието на водопада. За да го направите тръгнете по отъпканата пътека, която продължава напред. Ще ви отнеме още около час, но имайте предвид, че е доста по-стръмна. Определено обаче усилията си заслужава, а гледката пред вас ще ви припомни точно колко малки и нищожни сме ние пред силата на природата.

Какво друго може да видите наблизо?

Централен Балкан е чудно място, изпълнено с още по-чудни природни забележителности. Препоръчвам ви да си отделите време, за да посетите курортното градче Априлци, което предлага няколко интересни обекта. Първото нещо, което може да посетите е Новоселски манастир „Света Троица“, който е изграден през далечната 1830 година. Друга света обител, известна като символ на града, е намиращият се наблизо храм „Свети Георги Победоносец“. В района се намира изоставената, но и обявена за паметник на културата с национално значение, напълно вкопаната в земята църква „света Параскева“, която е изградена през Възраждането. Близо до Априлци се намира и известният Троянски манастир ‚Успение Богородично“, както и архитектурният резерват в село Стефаново.

Автор: Yarek Chepurnoy

Уверявам ви, че Екопътека Видимско пръскало ще ви очарова, а водопадът наистина заслужава всяка крачка, с която ще стигнете до него. Подарете си няколко дни в прочутия Централен Балкан, за да се порадвате спокойно на неговите красоти.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии