Басарбовският скален манастир край Русе

Басарбовският скален манастир „Свети Димитър Басарбовски“ е едно много красиво и интересно място, което за щастие успях да посетя. Той се намира в долината на река Русенски Лом, в непосредствена близост до едноименното село Басарбово, край Русе. Сигурно много малко от вас знаят, но той е единственият действащ мъжки скален манастир в България. Той е обявен за археологически паметник на културата в края на 20-ти век. Свети Димитър Басарбовски, чието име носи манастирът е много почитан, не само у нас, но и в Румъния и в други балкански държави. Храмовият празник на светата обител е на 27 октомври – денят на Свети Димитър Басарбовски.

Как се стига до Басарбовският скален манастир

До Басарбовският скален манастир „Св. Димитър Басарбовски“ се стига много лесно, защото е достъпен не само пеша, но и с лека кола. Той е разположен в скалите над село Басарбово, на около 10 километра от град Русе. Това го прави предпочитана дестинация за разходка на жителите на града, през почивните дни. Ето защо, при пътуването си до град Русе, бяхме решили, че ще се отклоним за малко от пътя си, за да видим това свято и пълно с история и чудеса място.

Басарбовски скален манастир
Автор: Валентин Николов

Малко от историята на манастира

Басарбовският скален манастир „Св. Димитър Басарбовски“ е съграден по времето на Второто българско царство, в периода 12-ти-13-ти век. Тогава монасите-исихасти издълбали килиите си във варовиковите и много ронливи скали над реката. Манастирът обаче става по-известен едва през 17-ти век, след смъртта на Свети Димитър Басарбовски. За него се знае, че е бил пастир и е живял в скалите, където днес се намира манастира. Освен Басарбовският манастир, в района по това време са били изградени и други скални манастири, останки от които успяхме да видим.

Какво свързва Свети Димитър Басарбовски с манастира

Историята ни връща в 17-ти век, когато Димитър Басарбовски, известен като Свети Димитър Нови и е живял в близкото село Басарбово, където отглеждал овце, занимавал се с лозарство и водил много скромен живот. Житието на Светеца разказва как един ден той тръгнал по река Лом и намерил пещера с манастир, където решил да продължи своя отшелнически живот до сетния си дъх. На това място, близо до реката той построил малка колиба и кладенец, чиято вода е смятана за лековита и чудотворна.

Свети Димитър Басарбовски
Автор: Александър Недев

Особено интересна е историята, която разказва как в края на живота си Свети Димитър Басарбовски легнал между два камъка, където починал. Там тялото му останало нетленно дълго време, докато водите на Русенски Лом не го отнесли надолу по течението, за да бъде намерено след 33 години по чудодеен начин на дъното на реката. Първо, мощите на Светеца били занесени в черквата в селото, изградена на мястото на бащината му къща, а по-късно били преместени в скалния манастир.

Легендите за чудесата на Свети Димитър Басарбовски

Много са легендите за чудесата на Свети Димитър Басарбовки, които чухме, при посещението си в манастира. Първата от тях разказва как светецът се появил в съня на едно сляпо момиче, за да ѝ каже, че тялото му лежи на дъното на реката. Когато мощите му били открити, хората с почуда видели, че те били нетленни, а девойката, в чийто сън той се появил прогледнала. Така славата на Светеца започнала да се разнася из околността.

Свети Димитър Басарбовски
Автор: Илияна Ганева

Друга легенда разказва как владетелят на Влахия поискал да му докарат мощите на басарбовския светец Димитър. По пътя обаче, каруцата стигнала до едно място и не искала повече да помръдне оттам. Какво ли не направили пратениците, но накрая били принудени да върнат мощите на светеца обратно в родното му село.

Има и трета легенда, която разказва как мощите на Свети Димитър Басарбовски трябвало да бъдат пренесени в Русия. По това време в Румъния имало чумна епидемия. Легендата разказва как хората в Букурещ спрели да умират от болестта, когато мощите на свети Димитър Басарбовски преминавали през града. Заради това чудо, жителите на града помолили руските власти да оставят тялото на светеца в Букурещ, където то се намират и до днес в Патриаршеската Катедрала „Св. Равноапостолни царе Константин и Елена”.

Басарбовският скален манастир

Но, стига толкова за чудесата и легендите. Нека се върнем в настоящето и да ви разкажа как изглежда Басарбовския манастир днес и с какво ни впечатли.

Отивайки към светата обител, първото нещо, което привлече погледа ни бяха две големи икони, изографисани в скалата. Точно до тях в нея е издълбана и църквата, до която се стига по едни тесни и малко стръмни стълби. Вървейки по алеята, първо стигнахме до кладенеца, изграден от Свети Димитър, за който ви разказах.

Басарбовският скален манастир
Автор: Валентин Николов

От него нагоре има стълби, които водят и до мястото в скалите, на което той е спял. Именно там се намира и скалната църква. В нея има дърворезбован иконостас, поставен през 1941година, както и голяма икона с образа на Свети Димитър Басарбовски. Пристъпвайки бяхме обгърнати от смайващата атмосфера на манастирските килии и параклиси и от духа на това свято място, което ни изпълваше със страхопочитание. Оттам надолу се разкриваха едни от най-красивите панорамни гледки към долината на река Русенски Лом. Божествено и мистично място.

Пещерата-гробница

Излезли от църквата, се върнахме малко надолу, защото там имаше други стъпала, които водят до пещерата-гробница, в която е погребан монах Хрисант. Легендата разказва, че той я е изкопал за 100 дни и то съвсем сам. В съседното на гробницата помещение, в миналото са били полагани костите на починалите монаси от манастира, които по-късно са били погребвани в манастирското гробище.

Пещерата-гробница
Автор: Daniel Ivanov

В двора на Басарбовския манастир има и нова църква – „Свето Преображение Господне“. Нейното строителство е започнало през 2005 година, но официално храмът е открит през 2016 година от български и румънски архиереи. Влизайки в църквата, останахме запленени от изящните стенописи и от иконите. Освен тях, в храма е изложена и житийна икона с вградена частица от мощите на Димитър Басарбовски.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии