Най-страхотните Спа дестинации в България!

Днес ще ви представим страхотни спа дестинации за всеки вкус!


Живота и забързаното всекидневие, както и множеството ангажименти и натовареността ни водят до стрес, преумора и други не толкова добри състояния. Ако и вие сте попадали в такива, най-вероятно сте се замисляли, как да върнете доброто настроение и баланс в живота си. Може би един от най-добрите начини е като се отдадете на пълноценна почивка свързана със СПА изкушенията на България. Да, България е богата на мнерални извори и те са из цялата страна, като в южната част на страната те са 148, а в северната 77. Ако все още не сте сигурни как да прекарате почивните си дни , не забравяйте, че няма нищо по-добро и отпускащо за тялото, сетивата и душата от една спа почивка.

1. Велинград

Велинград Клептузата
Автор: Emil Kartalov

Намира се на 120 км от столицата София.Също така на 85 км от културния център и най-стария в Европа, град Пловдив. Няма да е грешно ако заявим, че Велинград е Българската Спа столица.

По своето разнообразие на минерална вода, Велинград е на челната позиция в България с около 80 извора извиращи тук. Обемът на извиращата вода, както и разнообразието на състава й, дават възможност за лекуването на голям набор от заболявания.

Също една от големите забележителности на града и чудо на природата е Клептуза.Това е най-големият карстов извор в България. От него се образуват две езера, вливащи се в река Чепинска.

2. Сандански

Автор: Румен Минков

Сандански се намира в югозападна България в близост до Пирин планина. Градът и околностите му са покрити с богата история и културно разнообразие.Множество сведения, твърдят че именно тук е роден Спартак.

Паметникът на Спартак е един от символите на града. Градът е известен със своя уникален климат и минерални извори с температура до 83 ° C. Средната годишна температура в тази част на България е 14,7 ° C.

Изворите в Сандански са класирани в 4 клас по скалата на Карстенс-Александров. 80-те минерални извора се намират по долината на река Струма. Някои от най-известните извори включват Турската баня, Крис Тап, Парилото и новият пробит кладенец. Лечебните свойства на минералната вода се използват за лечение на доста заболявание. При двигателни, централни и периферни заболявания на нервната система, както и при гинекологични проблеми се препоръчва да се посети курорта. Пиенето на водата се препоръчва при стомашно-чревни състояния.

3. Сапарева баня

Гейзерът в Сапарева баня
Автор: Силвия Кунова

Сапарева баня се намира на 75 км югозападно от София, в близост до северната част на Рила. Ето някои атракции, които не трябва да пропускате по време на престоя си в Сапарева баня. Тук можете да намерите единствения европейски гейзер-фонтан, където температурата на водата е 103 ° C. Гейзерът е в централната част на града и е заобиколен от обширен обществен парк и ресторант със същото име.

Гео-термалният извор изтласква 18-метрова струя минерална вода на всеки 20 секунди. Посетете гейзера през нощта, когато цветните светлини в основата му създават зашеметяващ ефект. Комплексът за отдих е само на няколко крачки.

4. Хисаря

Хисаря
Автор: Gergana Todorova

Хисаря е един от най-старите балнеологични и спа центрове в България. В града се намират 22 минерални извора, с различен химичен състав, като температурите варират между 41 – 52 ° С. Тук освен че може да се насладите на Спа-релакс, може да посетите историческият музей, както и гробницата и Римските терми.

5. Девин

Девин
Автор: Даниела Тинкова

Прекрасният Девин се намира в западната част на великата Родопа планина. Освен прекрасните гледки чистият въздух, може да се насладите на многообразието на извори и здравословен климат. Градът е сред топ курортите на Балканския полуостров.

Курортът разполага с ресторанти, предлагащи голям избор от местни ястия, малки частни хотели и квартири за хора, търсещи здравословен начин на живот.

6. Павел Баня

Есен в Павел баня
Автор: Krasimira Georgieva

Павел Баня е разположен в „долината на тракийските царе“ или както много хора казват „долината на розите“. Интересното при посещението на този град е, че може да съчетаете посещението на исторически забележителности заобиколени от красивата природа и наличието на минералната вода.В града има 9 минерални извора с температура на водата 50-61 градуса. Павел баня предлага на своите гости разнообразие от места за настаняване. Има много комплекси, хотели и семейни къщи за гости, като повечето от тях притежават собствени басейни с минерална вода.

7. Вършец

Вършец
Автор: Rumi Ana

Вършец е най-старата спа-дестинация в България, още от 1910. Разположен е в северните поли на Стара Планина под връх Тодорка. Още от онова време тук са построени множество държавни и обществени минерални бани. Днес голяма част от тези сгради са реновирани. Изградени са и много нови хотели и места за отдих, където всеки човек може да се отпусне и отдаде на пълноценна почивка.

8. Банкя

Банкя
Автор: Marian Dochev

Банкя е един прекрасен вариант за отпускаща разходка и spa почивка. Близостта и до София, както и 40-те и минерални извора, я прави неустоимо предложение.Курорта е идеален избор за хората търсещи спокойствие до големия град. Докато забележителните обществени бани на Банкя, открити през 1911 г., в момента не се използват, градът е домакин на много модерни спа центрове и семейни малки хотели.

9.Огняново

Огняново
Автор: Milena Marinova

Това прекрасно селце е разположено в югозападна България на 200км от София, на 40км от Банско, в близост е и до Гърция. Огняново е известно със своите 24 термални извора с капацитет от 102л/сек със средна температура 39 -40 градуса по Целзий. Някои от най-добрите хотели, които от собствен опит ви препоръчваме са Waterside Houses , Hotel Paradise , Twin House и Guest House Holiday.

За още предложения за хотели и къщи за гости посетете https://www.booking.com/ , https://grabo.bg/ , https://www.trivago.bg и други.

Бонус безплатно спа изкушение:

10.Рупите

Горещите извори в Рупите
Автор: Паолина Драгнева

В допълнение има места за които не е нужно да плащате за да се насладите на нежното докосване на горещи минерални извори, кристален въздух и прекрасна природа.

Нашето предложение е минералните извори в местност Рупите. Намират се в непосредствена близост до храма на пророчицата Ванга. Има минерален плаж , но до него има 7 езера пълни с минерална, извираща до тях. Усещането е страхотно, освен минералната вода в езерата има и хума, която е страхотен ексфолиант за кожата.

За още интересни статии: https://preotkrii.bg/blog/

България е прекрасна!

Благодаря ви, че станахте част от мисията за популяризиране и разкриване на красотата на България! Нека заедно да покажем колко богата на красоти е България , като качваме наши снимки и добавим и приятели, защото „Съединението прави силата“!!!Ако ви е харесела статията или искате да подкрепите каузата за популяризиране на Българските красоти, може да споделите статията в социалните мрежи! От всички нас зависи да покажем колко интересна и красива е родината ни!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии