Село Свежен – райски кът в Средна Гора

На около 35км от град Калофер, в сърцето на Средна гора има едно малко селце, което запленява със своята красива природа, свеж въздух и богата история – село Свежен. Тук миналото витае във въздуха, а от местните хора можете да чуете много от историите на това прекрасно място. 

село Свежен
Автор: Красимира Ненова

В едно прохладно пролетно утро, поехме на път към поредното си приключение, с желанието да научим повече за селото и да прекараме още един хубав ден сред природата. Времето беше слънчево, наоколо виждахме разцъфналите дървета и цветя и слушахме песента на птиците. Всичко в природата се раждаше отново.

Къде се намира село Свежен

Село Свежен се намира в Южна България, в Сърнена Средна гора, на около 70км от град Пловдив. Разположено е на 752м надморска височина, поради което тук е малко по-хладно, в сравнение с другите села в околността. Неговите около 200 жители се радват на хладно лято, със свеж и чист въздух. Има доста студена зима, която започва от месец Ноември и свършва към края на месец Март.

надморска височина на село Свежен
Автор: Христина Чардакова

Как да стигнете до село Свежен

Нашият път към село Свежен започна от град София, по автомагистрала Тракия. При Пловдив се отбихме от нея по пътя за село Калековец, през Раковски, Брезово, минахме през селата Зелениково и Бабек и стигнахме до Свежен. Като време това ни отне около 2 часа и половина.

Книга на знанието село Свежен
Автор: София Йорданова

Каква е легендата на село Свежен

Легендата води началото си от далечните и тъмни години, когато България пада под турско робство. В нея се разказва за достойнството на болярите на цар Иван Шишман, които били принудени да предадат неговата сестра Кера Тамара, на турския султан Мурад, за да го омилостивят. Посрамени от постъпката си и потънали в дълбока скръб, те решили да не се връщат в Търново и останали в местността и тук, високо в Балкана и основали свое селище – днешното село Свежен.

До 1934 година селото се казвало Аджар. В най-добрите и процъфтяващи за селото години тук живеели около 5 хиляди души, имало 26 кръчми, както и  единственото по онова време отрезвително дружество. Основният поминък на жителите на селото било розопроизводството, с което били известни чак в Цариград. Освен с него те се занимавали с производството на гайтани и шаяк. Други шиели дрехи за турската армия, благодарение на което много забогатели и  построили големи къщи.

Какво можете да видите в село Свежен

Село Свежен е обявено за архитектурен резерват. В него има около 130 стари къщи, които са обявени за паметници на културата. Сред тях е и сградата на старото училище, основано през 1880 година, което обаче отдавна е закрито. Някои от къщите са запазени в много добро състояние и до днес, но има и такива, които отдавна са порутени. 

Какво можете да видите в село Свежен
Автор: Valeria Pandurska

Църквата „Свети Георги“

 Разходката ни из село Свежен започна от старата църква „Свети Георги“ или по-скоро от останките от нея. Местните разказват, че откакто го е имало селото я е имало и църквата, като в нея през 17-ти век е била създадена Арджарската книжовна школа, като приемник на Търновската. Хората ни разказаха, че на това място е имало и манастир, който по късно, по време на турското робство е бил опожарен до основи, заедно с църквата. В двора на светата обител има костница, в която се съхраняват мощите на загиналите при пожара монаси и няколко икони, които местните са поставили и пред които всеки може да запали свещ. Тъжно и зловещо, така изглеждаше това място.

Музей на Аджарската книжовна школа

Непосредствено до църквата „Св. Георги“ се намира музеят на Аджарската книжовна школа. В него е събрана голяма част от историята на село Свежен. Самата школа е била основана през 17-ти век. Тук са били  създавани църковни ръкописи, а аджарските монаси били изкусни калиграфи, илюстратори и орнаментатори. Те създали уникални четириевангелия, аджарски дамаскин и рилски дамаскин. В нея са били преписвани, илюстрирани и подвързвани много църковни книги и е бил направен препис на Паисиевата „История славянобългарска“.

Музей на Аджарската книжовна школа
Автор: Venci Gavrilov

Серафимовата къща

Нашата разходка продължи към Серафимовата къща, която пък се намира точно до музея на Арджарската книжовна школа. Това е най-старата къща в село Свежен, построена преди повече от 300 години. Днес тя е напълно реставрирана и превърната в музей. В този дом е роден прочутия полковник Владимир Серафимов – командир на 21-ви средногорски полк по време на Руско-турската освободителна война, известен още с прозвището „Освободителят на Родопите“. Полковник Серафимов е роден през 1860 година в Аджар. В къщата, построена от черен дъб има стая с пръстен под, запазена напълно автентична. В гостната има мусандри или долапи, в един от които има скривалище с тунел. Това, което ни разказаха е, че през един от тези тунели, Васил Левски и неговите сподвижници успявали да избягат и да излязат извън двора на къщата.

Серафимовата къща
Автор: Valeria Pandurska

По поречието на Свеженската река

Разхождайки се по улиците на Свежен, видяхме още много къщи, разположени от двете страни на Свеженската река. Дворовете им бяха изпълнение с много дървета и цветя, придаващи цвят и настроение на фона на иначе порутените сгради. В селото има 101 стари къщи,като 15 от тях са на около 300 години.  

По поречието на Свеженската река
Автор: Мирослав Несторов

Паметник на полковник Владимир Серафимов и на загиналите в освободителните войни

За да отдадат своята почит на полковник Серафимов, местните са издигнали в негова чест и паметник, който се намира в центъра на селото. Точно до него е издигнат и паметник на всички смели българи от село Свежен, които са поставили отечеството над всичко и които са дали живота си за освобождението.  

Паметник на полковник Владимир Серафимов
Автор: Valeria Pandurska

Църквата „Св. Св. Петър и Павел“

Точно зад паметника на полковник Владимир Серафимов се намира църквата „Св. Св. Петър и Павел“. Тя е построена през 1864 година, с дарения от местните хора. Четири години по-късно в нея е поставена мраморна плоча с двуглав орел, в знак на благодарност към тях за средствата, които са дали, както и към патриарха, който успял да издейства разрешение от турските власти за построяването на църквата.От оригиналните стенописи в нея са останали само тези на тавана. Другите се оказа, че са били боядисанислед 1944 година.  

Църквата „Св. Св. Петър и Павел“
Автор: Valeria Pandurska

Работилницата „Ян махала“

Яна Стоилова е местен художник, която през лятото води курсове по рисуване и калиграфия в творческата работилница „Ян махала“ в Село Свежен. Тук всеки желаещ може да се научи да пише с туш и с гъше перо, така както са писали преписвачите в някогашното село Аджар. Така Яна Стоилова се стреми да съхрани и възроди старите традиции и да ги предаде на следващите поколения.

Така завърши нашата разходка им село Свежен – едно прекрасно място, в обятията на Сърнена Средна гора, където можете да се потопите в море от много зеленина, свеж въздух и вековна история. Да не забравяме и хората тук, които са винаги усмихнати и гостоприемни и които с радост ще ви разкажат за селото и ще ви разведат из околността.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии