Седемте рилски езера – райско кътче в Рила

Има забележителности в България, които не губят и капка от своята популярност през годините. Ежедневно те се посещават от стотици туристи, които искат да се насладят и да попият от красотата на мястото. Един от тези туристически обекти са Седемте рилски езера. Те са невероятно красив природен феномен, който зарежда със спокойствие и енергия по естествен начин всеки, който се е докоснал до тях. Днес ще ви разкажа малко повече за пътя и прехода до тях.

Седемте рилски езера от високо
Автор: Vladislav Terziiski

Къде се намират Седемте рилски езера и как да стигнете до тях?

Те са разположени в Северозападната част на живописната Рила планина и по-точно в Дамския дял. Позиционирани са терасовидно по склона на планината на надморска височина от 2095 до 2535 метра. Обиколката на всичките седем езера представлява една прекрасна, но и леко уморителна разходка из обширните поляни и склонове на Рила.

Разходка из Рилските езера
Автор: Радослав Атанасов

Има няколко варианта за достигане до езерата, като днес ще разгледаме най-класическия и популярен сред тях – с лифта, който се намира до хижа Пионерска. До самата хижа се стига с автомобил по обновен асфалтиран път от Сапарева баня. Лифтът е изключително живописен и красив, откриващ пред посетителите невероятна гледка. Ако решите да се възползвате от него, моят съвет е да проверите работното му време и да съобразите изцяло прехода си с него. Ако сте непрофесионалисти, но с нормална физическа подготовка, си отделете около 5 часа за целия преход. Горната станция на лифта, от където ще започне и вашата разходка, е при хижа Рилски езера.

Хижа Рилски езера
Автор: Antonio Skenderski

За самия преход не е необходима специална туристическа екипировка, но съветвам всеки да е с удобни, подходящи за каменистия терен обувки, да си носи лека връхна дреха и ветровка, както и  слънцезащитен крем. Също така се заредете с достатъчно количество питейна вода и хапване, защото няма от къде да си набавите.

Какво трябва да имаме в предвид?

Езерата са разположени в Национален парк Рила и са един от най-красивите и посещавани туристически обекти в нашата страна. Ежедневното преминаване на стотици хора не трябва да променя тяхната естествена красота и да ги замърсява. С цел опазването им има съставени ясни правила, които всеки обичаш своята родина човек, е длъжен да спазва. В района е забранено разпъването на палатка и паленето на огън, освен в специално обозначените за това места. Забранено е изхвърлянето на отпадъци, както и брането на растения. Абсолютно забранено е влизането в езерата, плуването в тях, както и пиенето от водата им.

Кристални води на Рилските езера
Автор: Radost Peeva

Какво представлява преходът към Седемте рилски езера?

Преходът не е особено труден, но е продължителен. Може да бъде преминат от неподготвени хора или деца, като се правят чести почивки. По време на разходката, ще минете през всяко едно от езерата и ще се насладите на кристално чистите му води. Всяко от тях е познато със своето специфично име, измислено според формата му или друга негова характеристика. Езерата са подредени в следната последователност: Долното езеро, Рибното езеро, Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото и най-високо разположеното – Сълзата. Най-плиткото езеро, с дълбочина едва 2.5 метра, е Рибното езеро, а най-дълбокото, с впечатляващите цели 38 метра, е циркусното езеро Окото. Сълзата пък е известна със своите кристално чисти и прозрачни води.

езеро Близнака, Автор: Liliya Nikolova

В началото маршрутът е лек и приятен, като лично аз изпитах най-голямо затруднение, изкачвайки каменистия склон към Сълзата. Тя се намира малко по-високо и за да достигнем до на нея, на места се наложи да се катерим. Но при вида на пенсионерите, които са в перфектна физическа форма и ни задминаваха по пътеката – няма място за отказване. Когато се качите горе ще ахнете от красота – панорама без край. Обикновено там е и доста ветровито, така че се пригответе с подходяща дреха. По време на прехода ние си правихме чести почивки и си давахме време да се насладим на красотата и да попием от позитивната енергия на мястото.

Рилските езера
Автор: Emiliyan Evdokimov

Около всяко от езерата има красиви полянки, на които може да седнете за кратка отмора или подкрепящо хапване. Когато се запътихме надолу съвсем изключихме за часа и работното време на лифта и съответно го изпуснахме. Затова ви съветвам да съобразите прехода си с него. Наложи се да вървим надолу по пътя под самия лифт, което ни отне още около 2 часа и половина, но пък случихме на хубаво време и беше много приятно.

Легендата за езерата.

Науката казва, че езерата са с ледников произход, но разбира се има и интересна легенда, която народът знае. Тя разказва, че преди много години тук са живели двойка великани, които били силно влюбени един в друг. Злите сили обаче им завидели и решили да разрушат безоблачното им щастие, пращайки опустошителни стихии. Дълго се борил с природните бедствия мъжът великан, но накрая не издържал и бил покосен. В мъката си почернената жена не спирала да плаче не дни, а цели години. От пълните й с любов сълзи, които падали неспирно, се образували чудните седем езера, на които днес се възхищаваме. И до днес, когато туристите стигнат до езерото Бъбрека и погледнат към най-високото – Сълзата, могат да видят великаните, изобразени в скалите, които все още пазят своя дом.

Езеро Сълзата в Рила
езеро Сълзата, Автор: Мариана Генова

Какво друго може да видите наоколо?

Наоколо има множество забележителности, които може да посетите. Някои от тях са Ресиловски и Рилски манастир, Стобски пирамиди и Седемте овчаренски водопада.

Думите не биха ми стигнали, за да ви опиша красотата и енергията на това място. Най-добре е всеки любител на природата да го посети и да се наслади на чистия въздух и невероятните му гледки. И не забравяйте, че не трябва да оставяме отрицателна следа в природата след себе си.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии