Пещера Венеца – подземното бижу

Северозападна България е едно неразкрито и за съжаление доста непосещавано място, което за сметка на това крие в себе си несравнима красота. Безбройни са чудните кътчета на този български край, които само чакат да бъдат разкрити. Обожавам да прекарвам време там и при всяко свое пътуване намирам нова забележителност, с която нямам търпение да ви запозная. Днес ще ви отведа до едно подземно бижу, което съвсем отскоро приема в своите приказни граници туристи – пещера Венеца.

Къде се намира пещера Венеца и как да стигнете до нея?

Пещерата се намира в местност Краище, която е на 3 км от малкото селце Орешец. Щом влезете в селото ще видите указателните табели, които ще ви отведат до пещера Венеца. Мястото е облагородено, като има изграден паркинг, на който удобно може да оставите автомобила си.

Указателна табела за пещера Венеца
Автор: Данислав Атанасов

Ако искате все пак да си направите кратка разходка, може да паркирате на гара Орешец и от там да отидете пеш до пещерата, което ще ви отнеме около 40 минути спокойно ходене. Работното време на Венеца е от вторник до неделя от 09:00 до 17:00 часа. Беседи се извършват на всеки кръгъл час без 12:00 часа, когато е обедната почивка на персонала.

Село Орешец
Автор: Красимир Стоянов

Интересна информация за пещерата.

Открита през 1970 година по време на взривна дейност в близката кариера, пещерата се отваря за туристически посещения едва през близката 2015 година, след като е обновена и облагородена със средства по европрограма. Тя е с дължина от 200 метра и разполага с 5 зали, в 4 от тях туристите може да влязат и да разгледат, а последната се наблюдава от малка площадка в предверието.

Пещера Венеца
Автор: Данислав Атанасов

Имате възможност да разгледате отблизо разнообразие от интересни образувания, които не се срещат другаде. Придвижването по време на обиколката става по изградена метална платформа, която ви води. Има няколко по-екстремни участъка, които са доста тесни и ниски, затова се налага да преминете приведени през тях. Поради тази причина, пещерата не е подходяща за посещение от по-пълни хора, както и трудноподвижни такива. Поддръжката на пещерата включва и красиво цветно осветление, което допринася още повече за невероятната атмосфера.Различните цветове осветяват фигурите, които ще видите в пещерата. Въпреки, че е нова откъм посещаемост, Венеца се слави като една от най-красивите български пещери, заради богатото разнообразие от образувания.

Пещера Венеца скални образувания
Автор: Данислав Атанасов

Сред тях може да видите сталактити, сталагмити, ледени кристали, аргонитни кристали, дендрити, гроздовиден сталактит, който е изключително рядко явление, както и много други. Красотата не се изчерпва само с това, което виждате около вас, но и под вас – в пещера Венеца целият под е обсипан с разноцветни кристали. Това се обяснява с минералите в скалите и кристализацията на водата. Друго интересно нещо, което рядко може да видите в останалите пещери, е множеството оргонити. Това представляват изключително интересни образувания от полускъпоценен камък оникс. Обиколката из пещерата отнема не повече от 30-40 минути.

Какво друго може да видите наблизо?

Наоколо има още няколко интересни пещери, които определено си заслужават разходката. Сред тях са Магурата, Козарника и Лепеница. В този район са и световноизвестните Белоградчишки скали, които спират дъха на всеки, дръзнал да ги посети. Близо до село Орешец е и Башовишката църква, а на любителите на небесни тела предлагаме да посетят Астрономическата обсерватория в Белоградчик.

Пещера Венеца е изключително място, което природата е създала по необясним начин. Тук човешката намеса е допринесла по положителен начин за още по-красивото изживяване на всеки посетител, като са се погрижили за осветяването на образуванията в различни цветове. Окъпани от светлината, те позволяват на въображението ви да се развихри и да си представите интересни форми и фигури. Определено ви препоръчвам да посетите пещерата, като спокойно може да я комбинирате и с някоя друга близка забележителност.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии