Белоградчишките скали – природен феномен

България е несравнимо красива страна, която от стотици години назад не спира да изумява както местни, така и чуждестранни туристи със своите природни дадености и феномени. За съжаление Северна България остава на малко по-заден план и като население, и като посещаемост. Днес ще ви отведа на едно далечно пътуване до чудния феномен Белоградчишките скали, който ще ви пленят със своята величественост и история.

Белоградчишки скали
Автор: Петър Иванов

Къде се намират Белоградчишките скали и как да стигнете до тях?

Този изумителен природен феномен се намира на 30 км от малкия град Белоградчик в Северозападна България. Разположени са в западната част на Стара планина, на 500 метра надморска височина. Ако тръгвате от Южна или Централна България, за да стигнете до Белоградчик, е необходимо да преминете през Стара планина. Най-често се използва пътят към град Монтана, след което се отклонявате към Белоградчик.

Какво представлява комплексът?

Невероятните скали заемат площ от цели 30 км дължина и 5 км широчина. Тяхната верига започва от връх Ведерник и свършва близо до село Белотинци.

Белоградчик
Автор: Petar Ivanov

След като паркирате автомобила си на паркинга пред комплекса ще имате възможност да разгледате малките сергийки и капанчета, от които да закупите сувенири. Ако желаете, при разходката си сред скалите, може да се възползвате от услугите на екскурзовод, който ще се погрижи да ви разкаже за историята и невероятните легенди за мястото. Индивидуалните скали са наименувани с интересни имена, които разказват история или описват тяхната външност. Сред най-величествените скални маси са Ученичката, Момина скала,  Адам и Ева, Конникът, Монасите, Мадоната и много други. Дайте възможност на въображението ви да се развихри и да види образите в скалите.

Белоградчишки скали
Автор: Kolyo St. Kolev

Комплексът започва с голяма, масивна каменна порта, която дава начало на античната крепост. След нея пред погледа ви ще се открие несравнима гледка към причудливите форми на скалните маси и крепостни стени. Мога да кажа, че крепостта е изключително добре запазена и има много какво да се види по нея. Тя е била част от великите Римска и Византийска империя. По време на пътешествието си ще преминете през общо три порти, като последната ви извежда до най-високата точка на крепостта, от която може да видите величественото било на Стара планина, както и Карпатите. Гледката наистина е неописуема и разкрива пред погледа ви безкрайни простори. Преминаването през комплекса е много приятно и отморяващо.

Времето, което ви е необходимо, за да разгледате цялата природна забележителност, зависи изцяло от вашето темпо на ходене, както и почивките, които отделяте за снимки и любуване на множеството гледки. Калдъръмени пътечки ви водят към различните точки на комплекса. Погледът ви ще се насити на красиви гледки, а съзнанието ви ще разпусне под разказите за обвитите в мистерия скали.

Легенда за Белоградчишките скали.

Скалите са се образували в края на Палеозоя преди повече от 230 млн. години. Както при повечето кътчета в България, така и това бижу тук е обвито в мистериозни легенди. Една от най-известните е, че в далечното минало между скалите се е намирал женски манастир. Една от сестрите в него решила да стане монахиня, но слуховете за нейната несравнима красота бързо се разпространили наоколо. Достигнали и до ушите на беден овчар, който побързал да заплени сестрата. Не след дълго двамата се влюбили и им се родило детенце, при което грешната монахиня била изгонена от манастира. Господ видял какво се случва и се разгневил неутешимо. Той стоварил цялата си ярост върху обитателите на манастира, като превърнал всички тях в каменни фигури, които стоят неподвижно там и до днес.

Гледка от Белоградчишките скали
Автор: Svetoslav Georgiev

Какво друго може да видите наблизо?

Пътешествието до северните части на нашата Родина обикновено отнема повече от един ден, за да бъде спокойно и пълноценно. Затова ви съветвам да си изготвите предварителна програма и списък със забележителности, които искате да посетите, за да бъде пътешествието ви максимално ползотворно. Може да посетите Астрономическата обсерватория, пещера Лепеница, крепостта Баба Вида в град Видин, пещера Магурата, както и много други природни красоти.

Белоградчишките скали са природен феномен, който със сигурност си заслужава да посетите. Неслучайно те са включени в 100-те национални туристически обекта, а през 2009 година се нареждат сред 77-те финалиста в конкурса за новите 7 природни чудеса на света. Отделете си няколко свободни дни, за да се порадвате на забележителностите на Северната част от нашата красива Родина.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии