Екопътека Каньонът на водопадите

Когато човек се разхожда из Родопите, може да усети, че магията на планината наистина съществува. Толкова живописен и красив балкан, скрил в себе си множество красиви места, пазещ чудни тайни и даваш възможности за редица приключения. Днес ще ви отведа на още едно магично място от нашата Родина, което със сигурност ще ви зареди със своя магнетизъм и положителна вибрация. Да отидем в екопътека Каньонът на водопадите!

Къде се намира екопътека Каньонът на водопадите и как да стигнете до нея?

Отново поемаме по познатия ни живописен път Пловдив-Асеновград-Смолян. Ако до сега не сте преминавали по него, се подгответе за добре асфалтиран път, но с множество завои.

пътят към Смолян
Автор: Лидия Костова

Пътят се движи по поречието на река Чая или позната като Чепеларска река, като разкрива пред погледа на туристите множество любопитни гледки. На няколко места по време на своето пътуване, ще имате възможност да спрете и да си закупите домашно приготвени сладка, мед, картофи и други продукти от сергийките покрай пътя. Щом влезете в Смолян, още на първия светофар поемете надясно и следвайте табелите за село Мугла.

Скоро на пътя ви ще се появи табела, водеща към резерват „Сосковчето“. Ако не успеете да се ориентирате сами, винаги може да попитате някой от местните хора. Те се славят със своето безкрайно гостоприемство. Пътят става по-тесен, а жълти табели указват на къде да поемете за екопътеката.

Табела за екопътеката
Автор: Антон Минков

Скоро ще достигнете до малък паркинг, на който да паркирате автомобила си. Най-добре е от тук да продължите пеш, защото пътят става лош, а и съвсем скоро ще достигнете до същинското начало на екопътеката. Ще познаете началото ѝ, когато достигнете голяма беседка. Ако искате да си спестите малко ходене и предпочитате да не вървите пеш, може да преминете това разстояние като наемете джип под наем или се възползвате от конна езда.

пътека към каньона на водопадите
Автор: Todor Genchev

Малко информация за самия маршрут.

Преди да потеглим по пътя искам да ви напомня да се заредите с достатъчно прясна вода, няколко сандвича, дрехи за сезона и удобни обувки. Пътеката е с кръгов маршрут и се изминава със спокойно ходене и достатъчно почивки за около 4 часа. Не се плашете от разстоянието – времето минава неусетно, когато сте заобиколени от такива пейзажи. Бих описала екопътеката като феерия от бистри водопади, които ще напълнят очите ви с красота. В началото на пътеката ще видите красив, старинен мост.

Малко след него ще ви посрещне информационна табела, която указва как да постъпите, ако срещнете мечка. Със сигурност не е сложена тук случайно, затова е добре да я прочетете. Не след дълго ще стигнете до старинна сграда, в която е Туристическият информационен център. Заплаща се символична такса, а част от събраните средства се използват за поддържане на мястото в изряден и приветлив вид.

Напред ще ви води малка пътечка и редица дървени мостчета, между които се стичат бистрите води на Еленска река. Пътеката се вие между вековните дървета, а около нея се издигат масивни каменни блокове.

екопътека с дървени мостчета
Автор: Рая Шамаранова

Какво представлява екопътеката?

На няколко места по екопътеката има обособени места за почивка, където може да отпочинете и да се заредите с нови сили, за да продължите. Едно от интересните неща, които ще срещнете по пътя си е вековен бук, който впечатлява туристите с размерите си – цели 4,2 метра диаметър на ствола му. Много скоро ще разберете и от къде идва името на екопътеката – тук ще имате възможност да се порадвате на приблизително 50 водопада с най-различни размери.
Първата поредица от водопади носи името Каскадите и ви препоръчвам да си отделите достатъчно време, за да се порадвате на чудния полет на водата, както и да направите снимки.

водопади Каскадите
Автор: Антон Минков

Следва изкачване по добре изградени дървени стъпала, които ще ви отведат до най-големия сред водопадите – Орфей.

Дървени стъпала към водопад Орфей
Автор: Христина Рангелова

Той се слави със своите невероятни 70 метра височина и запленява посетителите с невероятния път на водните си струи.

Водопад Орфей Смолян
Автор: Veselin Mihaylov

Още по-нагоре по дървеното стълбище ще достигнете до водопад Сърцето. Името му произлиза от сърцевидната форма, която наподобява.

водопад Сърцето Смолян
Автор: Poli Paunova

С изкачването на още няколко стъпала ще видите и следващата невероятна каскада от водопади – Казаните. Тази зашеметяваща поредица от красиви водни пръски и причудливи форми се завършва с последния водопад Ропката.

Панорамните гледки

Екопътека Каньонът на водопадите е известна не само с красивите водни струи, но и с прекрасните гледки, които предоставя на своите посетители. Точно затова, ако стигнете до самия край на пътеката, ще се изкачите до най-високата ѝ точка, която се намира на цели 1700 метра надморска височина. Тук са разположени три панорамни площадки. Те разкриват прекрасни гледки към околностите. Носят имената Безименната, Евридика и Стражите. Самите площадки се намират на около 15 минути една от друга, но мога да ви уверя, че ходенето си заслужава. От тях при хубаво време може да погледнете чак до Гърция. Също така може да се насладите на високи върхове и прекрасна гледка към град Смолян. Порадвайте се на невероятните гледки, дайте възможност на очите ви да гледат надалече и се заредете с положителна енергия.

панорамна площадка в екопътека Каньона на водопадите
Автор: Nikolay Nikolov

Какво друго може да видите наблизо?

Ако имате още сили и свободно време, отскочите до любимия курорт Пампорово. Там може да се разходите по пистите или да пиете по чаша топъл чай в някое от заведенията. Може да направите кратка разходка и да се полюбувате на гледката от живописните Орфееви скали. Наблизо е и леката екопътека Невястата, както и Смолянските езера.

Каньонът на водопадите е възможност да избягате за малко по-дълго време от пренаселените градове. Тези 4 часа са подарък както за вас, така и за вашите близки, защото ще заредят съзнанията ви с красота и ще ви позволят да се отърсите от стреса и натовареното ежедневие.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg


Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии