Язовир Копринка и потопената църква

Язовир Копринка е разположен по поречието на река Тунджа  и е едно от най-красивите места за почивка в България, на което съм била. Мнението не е само мое, но и на всички ценители на природната красота. Това място те оставя без дъх, със своите невероятни гледки, чист въздух и прекрасна природа. Неповторимо е изживяването да посрещнеш свежото утро, с чаша кафе в ръка, вдишвайки аромата на боровата гора или да се потопиш в прекрасните залези, поседнал край огъня. 

Мястото предлага много и различни възможности за почивка със семейството или екскурзия с приятели. Богатото разнообразие от видове риба го правят атрактивна дестинация за рибарите. Те идват тук през цялата година. Освен тях тук идват и много природолюбители и почитатели на водните спортове. Също и такива, които просто искат да се разходят сред природата. С две думи тук всеки може да намери своето занимание, без да скучае и да прекара един незабравим ден или уикенд, а защо не и цяла седмица.

язовир Копринка
Автор: Ангел Колев Стоянов

Къде се намира язовир Копринка

Язовир Копринка се намира в централна България на около 7км западно от град Казанлък, в самото сърце на Розовата долина. Разположен е в поречието на река Тунджа, която събира водите от южните склонове на Стара Планина и тези от северните склонове на Средна гора. Маршрутът до него минава по пътя между Казанлък и Дунавци, като след около 4км вляво има отбивка за село Копринка. Оттам разстоянието до язовира е около 2.5км. До него можете да отидете с кола или ако предпочитате можете да се разходите с колело или дори пеша. Язовирът е разположен върху площ от 8,4 кв.км. Дълъг е около 7 км, като в тях влизат и множеството заливи и ръкави, които образува.

Какво знаем за язовир Копринка

Старото име на язовир Копринка е Георги Димитров. Той е един от най-големите водоеми на територията на България. Идеята за изграждането на язовира датира отпреди 100 години, от 1923 година, когато за осъществяването му е създаден водния синдикат „Тунджа“. През 1928 година той представя готовия проект за изграждането на водоема, но поради липса на средства така и не се осъществява. След края на Втората Световна война, през 1947 година проектът отново е подновен, като две години по-късно през 1955 година строителството на водното съоръжение е завършено. Язовирната стена се използва като път, който свързва северния и южния бряг. Тя е дълга 610 метра и е висока 44 метра. От 1992 година язовирът е преименуван на язовир Копринка.  

Язовирната стена
Автор: Drone Photography Tozharov

Покрай язовира има изградени много хотели и други комплекси и заведения. Ако оставите колата си на паркинга на хотел „Златната котва“ и тръгнете на юг, ще видите път, който е затворен с бариера, но по който можете да преминете пеша. Това именно е пътят, който минава по язовирната стена и разкрива невероятни гледки към околността. Оттам може да видите паметника Бузлуджа и паметника на връх Шипка. Също и триглавия масив в Стара Планина, който е съставен от върховете Голям и Малък Кадемлия и Пиргос. До тях се намира и връх Мазалат. Този прекрасен пейзаж е запечатан от местните художници и любителите фотографи в не една картина или фотография.

гледка от язовир Копринка
Автор: Mihaela Ileva

Древният Севтополис – скрита под водата история

В периода от 1948 до 1954 година, по време на строенето на язовир Копринка, археолози се натъкват на останките от древния тракийски град Севтополис. Той е бил столица на Одринското тракийско царство. Древният град е едно историческо наследство, което разкрива много за бита и живота на траките, както и за историята, която са ни завещали. Според археолозите града датира от 323 г. пр. н.е. и е заличен през 270 г.пр.н.е. Разбрахме, че сред откритите находки има много монети, керамика, съоръжения. Има и един надпис, който е бил клетвен договор между представителите на одринската и македонската управляваща класа.

Потопената църква „Свети Атанасий“

Църквата „Свети Атанасий“ на село Виден е още едно от смайващите и загадъчни неща около язовир Копринка. Някога тя е била най-красивият православен храм по тези места. Звънът от нейните камбани е огласявал цялата околност. Храмът е бил построен между 1851 и 1854 година, но е бил опустошен и разграбен по време на Руско-турската освободителна война. Половин век по-късно църквата е била реставрирана, с дарения от местното население. Днес от църквата са останали само рухналите зидове, които са се скрили между върбите и гъстите храсти. Наричат я Потопената църква, защото през пролетта водите на язовир Копринка заливат полето около светата обител и достигат чак до прага ѝ. 

Потопената църква „Свети Атанасий“
Автор: Hristina Stefanova

Местните хора ни разказаха, че в миналото селото е било много голямо, като в него е имало около 400 къщи. След това водите на язовира заливат всичко и от някогашното красиво място и от църквата не остава нищо. Попът единствено успял да запази кандилниците, свещниците и старите икони. След като водата се оттеглила около храма се заселили крави и свине, а хората били обзети от отчаяние и безверие. Случайно срещнахме възрастен мъж, който ни разказа, че в продължение на дълги години семейство щъркели са гнездели в камбанарията на храма. Били са като пазители, които искали да съхранят и малкото останало от него. Разразила се силна буря обаче не пощадила нито дърветата в околността нито щъркеловото гнездо. Тази призрачна гледка на грозните дувари и зеещите прозорци ни натъжи много и ни накара да се замислим за преходността на човечеството.

Потопената църква
Автор: Диана Стоянова

Риболовни страсти и неволи

Язовир Копринка е предпочитано място и за много рибари, поради голямото рибно разнообразие. Тях можете да видите тук по всяко време на годината.

рибари на язовир Копринка
Автор: Milena Teneva

Старите местни рибари и тези, които постоянно идват тук споделят, че във водите на язовира има над 10 вида риба, сред които най-често се ловят шаран, мряна, кефал, бяла риба, каракуда и червеноперка, от която може да се приготви изключително вкусна рибена чорба. Разговаряйки с група рибари на брега на язовира научихме и много невероятни истории за сомове „чудовища“, които според тях плавали из дълбините. Да, и това не е само легенда, защото някои от тях се оказа, че са уловили някой и друг такъв екземпляр. И тъй като и в нашата група има запален рибар, ние също изпробвахме късмета си. Така в приятна компания и край огъня изпратихме слънцето към неговия залез и уморени от емоции отидохме да спим.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии