България и нейните прекрасни часовникови кули

Тези малко известни часовникови кули – исполини, са станали свидетели на нашето минало и пазители на вечната българска история.

Както знаете, в България могат да бъдат видени множесто часовникови кули, които са част от архитектурното минало на страната.Тези паметници на културата са станали емблематични за градовете, където се намират.В тази класация събрахме най-популярните от тях, сред туристи и любители на пътешествията. Може да посетите някоя от тях при следващото си пътуване.

Ботевград – часовникова кула с барокови елементи

Часовникова кула Ботевград
Автор: Kaloyan Gorovski

Построена е през 1866г, за времето си е най-високата възрожденска кула в България, цели 30 метра. Впечетление прави с уникалните си барокови елементи и стенописи, украсяващи прекрасния паметник на културата. Наскоро през 2006 година е добавена в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Трявна – часовниковата кула „символ на града“

Часовникова кула Трявна
Автор: Plamen Kovachev

Изградена е през далечната 1814 година, с подкрепата и помощта на местното население. Има легенда, че тревнсенските жени, жертват бижутата и накитите си,за да бъде осъществен строежът на кулата. През 1971 година е добавен механизъм и магнетофон, чрез който всяка вечер в 22:00ч. се пуска песента на поета Пенчо Славейков – „Неразделни“.

Етрополе – часовникова кула, смятана за една от най-старите в България

Часовникова кула Етрополе
Автор: Maria Gancheva

Етрополската часовникова кула е висока 20 метра и е определяна като една от най старите в страната. До ден днешен часовниковият механизъм работи без погрешно и всеки може да свери часовникът си с този на кулата.

Благоевград – Часовниковата кула на „Горна Джумая“ от 1876г

Творение на изкуството от малашевски майстори , тя е оборудвана с рядък швейцарски механизъм.През 2009 е реновирана изцяло.

Часовникова кула – Габрово

Часовникова кула Габрово
Автор: Vera Mladenova

Часовниковата кула на Габрово е висока цели 28 метра, построена през 1835 година, с доброволният труд на габровци. Камбаната е изработена в австрийската столица Виена, а механизмът е направен ръчно от Иван Сахатчиев.

Пловдив – часовниковата кула от „Сахат Тепе“

Часовникова кула Пловдив
Автор: Diana Mladenova

Тази часовникова кула е една от най-старите в Европа, съградена 1578 – 1623.След опостушителен пожар, се налага нейното повторно построяване през 1809г.

Златица – часовниковата кула

за която самият Константин Иречек, твърди че една от най-старите в България.

Часовникова кула Златица
Автор: Dimitrova Dimitrova

България е прекрасна!

Благодаря ви, че станахте част от мисията за популяризиране и разкриване на красотата на България! Нека заедно да покажем колко богата на красоти е България , като качваме наши снимки и добавим и приятели, защото „Съединението прави силата“!!!Ако ви е харесела статията или искате да подкрепите каузата за популяризиране на Българските красоти, може да споделите статията в социалните мрежи! От всички нас зависи да покажем колко интересна и красива е родината ни!

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.
За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!
Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии