Средновековна крепост Баба Вида

Щом чуете средновековни крепости най-вероятно си мислете за Англия, Франция или някъде другаде, но знаете ли, че в България имаме и това? На брега на река Дунав, високо при град Видин, се намира крепостта, известна най-вече с наименованието крепост Баба Вида, а също и като „Бабини Видини кули“.

Крепост Баба Вида
Автор: Val Krastev

Легенда за крепостта Баба Вида

Мястото изглежда досущ като изкарано от епизод на исторически сериал и е невероятно запазено. Всъщност това е единствената изцяло запазена средновековна крепост на наша територия. Около нея се носи легенда, която и е дала името и разказва за богат болярин, който живял там и притежавал много земя. Той имал три дъщери – Вида, Гъмза и Кула. Вида, единствена от сестрите, не се омъжила и останала скромна. Другите две харчили безразборно наследството на баща им и заминали надалече. Вида, най-разумна от всички, построила замък и останала там до старините си. Пазила местните и те, след нейната смърт, я уважили като го кръстили на нея.

Крепостта е построена от камъни и тухли, споени заедно. Тя заема почти 10 декара земя и формата и наподобя трапец, като всеки ъгъл сочи към различна посока, като компас. Крепостта се състои от вътрешна и външна стена и добре поддържан вътрешен двор. На външната стена се извисяват две високи и впечатляващи кули. В двора са разположени няколко помещения, които преди са били жилищната част, когато мястото е било обитавано. Между постройките е организиран музей за историята на крепостта.

Крепост град Видин от високо
Автор: Stanev Photos

Какво може да видим?

Много вълнуващо беше да минем през крепостният тунел и да видим стаите, които през 18-ти век са били използвани за затвор от османците. Затворът е реновиран и те кара да настръхнеш. На показ са изложени автентични изтезателни уреди и манекени, изобразяващи затворник и палач, които изглеждат стряскащо истински. Ако не бяха другите посетители – беше доста пълно, когато ние бяхме там – признавам, че мястото би било страшно. Наистина те пренася назад във времето. Тунелът е бил използван, за да се пренасят оръжията из крепостта, най-често към горните етажи.

Затворът в Бабини Видини кули
Автор: Nikolova Frosiyana

В повечето от помещенията са пресъздадени декорите от миналите времена и сцени от живота в Средновековието. За финал се изкачихме до кулите, откъдето се разкриваше прелестна гледка на околността и на Дунав. В този момент можех да си представя какво е било дори преди няколко стотин години. Осъзнах, че дори и всичко да се променя, някои неща си остават същите – ето я реката, все така синее, все така вдъхновява.

гледка към река Дунав от крепост Баба Вида
Автор: Maycholina Maceo Beatrice

През 1927-ма крепостта е обявена за „народна старина“, а през 1959-та за туристически обект от Министерството на културата. От тогава привлича все повече и повече туристи, не само от страната, но и от чужбина. По реката често спират круизни кораби, пълни с посетители от Европа, САЩ и Австралия. Не веднъж е използвана и при снимането на филми, като например ‘Пепелища’ на Анджей Вайда, защото предлага автентичен и натурален декор за историческите сцени.

Как да стигнем до крепост Баба Вида и кога да я посетим

Видин е прекрасен град и ние бяхме много доволни от възможността да отседнем там и да разгледаме всичко наоколо, като главната ни цел беше Баба Вида. Избрахме кокетно хотелче в центъра на града и след като прекарахме първият ден разглеждайки останалите забележителности на Видин, проучихме маршрута към крепостта, малко разтревожени за това как се стига до там, но, разбира се, и много развълнувани. Насочихме се към реката и следвахме табелите. Крепостта се намира точно до крайречната градина и всичко е изключително удобно за туристи, защото тя има собствен паркинг и тревогите ни бяха напразни – това е една от най-лесните забележителности за достигане, без заобиколки и да се отдалечаваш съвсем от града! След като оставите колата трябва да минете по каменен мост, защото крепостта е заобиколена от защитен трап.

вход към крепост Баба Вида
Автор: Вики Велинова

Крепост Баба Вида е отворена за посетители всеки ден, без неделя, а често дори и на празници. Не забравяйте, че затваря в 5,  така че не стигайте прекалено късно, за да имате време да разгледате всичко. След като свършихме нашата обиколка на крепостта и коремите ни закъркориха, ние се зарадвахме да открием, че Видин е пълен с най-различни ресторанти, механи и пицарии, които предлага страхотна традиционна и разнообразна кухня. Спряхме се на Ривиера, приятен ресторант, който предлагаше българска и сръбска кухня, имаше красив двор и ни остави много доволни и сити.

Крепостта Баба Вида е едно от скритите съкровища на България, уникална по рода си и подходяща за малки и големи. Тя пази богатата история на Видин и гордо я споделя с народа.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии