Златен водопад и водопад Пиринешки джендем

В страната ни има много богато изобилие от водопади и всеки е красив по своему. Винаги съм се удивлявала на невероятните гледки, които създават бистрите пръски вода, стичащи се по отвесните скали. Точно затова с радост откривам нови и нови дестинации, които ме водят именно до чудноватите водни падове. Днешният маршрут, през който ще ви отведа виртуално, ни пренася в северна България и по-точно до два красиви и много живописни водопада. Отиваме на разходка до Златен водопад и водопад Пиринешки джендем. Водопадите се захранват от Голяма река, която не е много пълноводна, затова е добре да ги посетите след обилен снеговалеж или продължителни дъждове, което ще ви позволи да се насладите на цялата им прелест.

Къде се намират Златен водопад и водопад Пиринешки джендем и как да стигнете до тях?

Водопадите – Златен водопад и водопад Пиринешки джендем , са позиционирани между малките селца Иванча и Пиринец. Намират се на 50 км в западна посока от град Търговище и на 60 км североизточно от град Велико Търново. В случай, че пътувате от Велико Търново, трябва да поемете по главния път за Варна и след като подминете Антоново, завивате наляво към село Пиринец. Следете внимателно табелите за Пиринец, защото са малки и лесно се пропускат.

Златен водопад до село Иванча
Автор: Danaila Zheleva

Златния водопад до село Иванча.

След като подминете Пиринец, продължавате по посока Иванча и точно преди да влезете в селото завивате вдясно. Пътят е чакълен, но е проходим, а по него към водопада ще ви отведат поставените указателни табели. Скоро ще пристигнете до широка поляна, която се простира покрай реката и тук трябва да паркирате автомобила си. За да достигнете до самия Златен водопад, трябва да пресечете реката по малко дървено мостче и да повървите на повече от 15 минути по пътеката, минаваща през гората.

Златен водопад
Автор: Krassy Ilkov

Водопадът е с височина около 15 метра. Той е изключително живописен, защото образува полукръг около езерото, а по скалите около него има изобилие от зеленина. Името на водопада идва от златистите скали, по които се стичат водите му. След като се насладите на гледката може да прекарате деня си на зелената поляна в началото на пътеката, където има изградена зона за отдих и мрежа за волейбол.

Места за отдих около Златния водопад
Автор: Sergey Stanchev

Водопад Пиринешки джендем

Началото на пътеката за водопада се намира на около километър от село Пиринец, където табелите ще ви отведат до малко уширение, подходящо за паркиране. Водопадът има възможност да бъде разгледан от всички ъгли – зависи по коя пътека ще поемете. Ако завиете вдясно от шосето, ще повървите за кратко през горска пътека, която ви води до панорамна площадка с далечен изглед към водопада в цялата му прелест. От тук може да се насладите на невероятния 34-метров воден пад. След като се върнете отново на главния път и продължите по пътеката вляво, пресичате реката и ще се озовете в горната част на водопада. По тази пътека има изградена дървена беседка за отдих.

Водопад Пиринешки джендем
Автор: Ivan Naydenov Images

Ако желаете да погледнете водопада и отдолу, трябва да продължите още по пътеката, която скоро ще започне да се спуска доста стръмно надолу и ще ви отведе до реката и подножието на Пиринешки джендем. Името на водопада идва от най-близкото населено място – село Пиринец, а думата джендем в превод означава ад.

Какво друго може да видите наблизо?

Съвсем наблизо се намира екопътека Голямата река, която е изградена през 2006 година и е с дължина около 15 км. В района около Велико Търново се намира живописният Преображенски манастир, както и болярското село Арбанаси. Може да посетите още Хотнишкия водопад и Къпиновския водопад и манастир.

Двата водопада са изключително близо един до друг. Достигането до тях не представлява никаква трудност, както и не отнема много време. Това позволява да бъдат посетени в един и същи ден, и дори да бъде включена поне още една дестинация. Регионът наоколо е много красив, изпълнен с невероятно красиви природни картини през всеки един сезон.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии