Водопад Боров камък и екопътеката

Пролетта – времето, в което всичко се съживява и разцъфва. Природата около нас започва своя нов живот и облича красивите си зелени одежди, за да ни радва и зарежда с нови сили. Пролетта за мен е и сезонът на водопадите! Обожавам тези природни чудеса, а именно през този период на годината те са най-пълноводни заради изобилните валежи и топенето на снеговете. Точно затова е най-подходящото време за поход към някой от невероятните водопади на България. Днес ще ви отведа до един от най-високите водопади в нашата Родина – водопад Боров камък и интересната екопътека, която води до него. 

Водопад Боров камък
Автор: Dimitar Tabakoff

Къде се намира водопад Боров камък и как да стигнете до него?

За да стигнете до началото на екопътека Боров камък, водеща към водопада, трябва да поемете от град Враца в посока пещера Леденика. Екопътеката се намира на 5 км югозападно от Враца. След като преминете пролома Вратцата трябва да продължите по пътя за село Згориград. Началото ѝ започва от един почти обратен десен завой малко след последните къщи на селото. Няма обособен паркинг, но пътят е достатъчно широк и има място, на което спокойно може да паркирате автомобила си и да продължите приключението пеш. 

По екопътека Боров камък.

Екопътеката е доста добре поддържана, маркировката е по цялото ѝ продължение, което не ви позволява да сгрешите пътя. Още в самото ѝ начало ще видите голяма информационна табела, на която е описан самият маршрут. За екопътеката мога да кажа, че е изключително живописна и интересна. Комбинира в себе си различни терени и ви държи непрекъснато в напрежение. За преминаването ѝ ще ви бъде необходим около 1 час и 30 минути, като в това не включвам почивките. Съветвам ви да се заредите както с нещо за хапване, така и с питейна вода, тъй като по пътя няма чешми. Дори  и да изберете някой горещ слънчев ден за преминаването ѝ отново ще ви бъде изключително приятно, защото през повече време се преминава през гъстата прохладна гора. Маршрутът преминава покрай река Лева, която захранва и водопада.

река Лева
Автор: Reneta Kurkchieva

Началото на пътешествието започва с плавно изкачване нагоре, а след него следват едно след друго предизвикателство след предизвикателство.

към водопад Боров камък
Автор: Georgi Kolev

Очакват ви стръмни и отвесни дървени стълби, тераса, увиваща се около високите скали, дървени беседки и  мостчета, както и много спиращи дъха гледки.

към водопад Боров камък
Автор: Марияна Дживтерова

Докато се изкачвате по устието на реката и вървите през красивите гледки на нейното ждрело, ще имате възможност да се порадвате на още няколко по-малки водни каскади. Към своя край пътеката е доста хлъзгава на места. Важно да сте се подготвили с подходящи за целта обувки.

Водопад Боров камък.

Затаили последния си дъх, сякаш изведнъж пред вас ще се появи и самият водопад Боров камък. Неговото величие моментално ще ви накара да забравите за умората.

водопад Боров камък
Автор: Georgi Kolev

Даже ще ви накара да си обещаете, че някой ден пак ще се върнете на това прекрасно място. Със своите 63 метра височина Боров камък се нарежда сред най-високите водопади в България. Водопадът е меко казано великолепен. Пръските от мощната водна струя се усещат дори и да стоите на страна от него.  Ако сте достатъчно смели и подготвени с дъждобран, може да минете и зад прохладните пръски на водопада. Любителите на екстремните приключения могат да се изкачат над самия воден пад и да продължат прехода си към хужа Пършевица или пък село Згориград.

Пътека над водопад Боров камък
Автор: Georgi Kolev

Непосредствено в подножието на водопада има изградена дървени пейки, където може да обядвате пред чудната гледка към стичащата се вода.

Какво друго може да видите наблизо?

Врачанска област предоставя възможност за посещение на много интересни места, които може да съчетаете с посещението на водопад Боров камък. Освен из самия град може да се разходите до още един красив водопад, а именно Врачанска Скакля. Наблизо е скален феномен Божия мост, както и живописното ждрело на река лева – Вратцата. 

„Всичко тече, всичко се променя“. Само красотата на водните каскади си остава все така неописуемо красива и заслужава да бъде посещаване дори повече от един път. Водопад Боров камък е страхотно място. Там може да се разтоварите с презареждаща разходка или да си направите пикник сред природата с любимите хора.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии