Сухото езеро и водопадите в Рила

Обичам планината и всичко в нея – дърветата, цветята, тесните пътечки и обширните поляни.  Но когато наоколо има езеро или река, според мен пейзажът е някак си завършен. Днес искам да ви разкажа за един маршрут в Рила, който води до Сухото езеро и който случайно открихме, при посещението си на Рилския манастир миналата пролет. За него ни разказаха група туристи, които в обедните часове вече се връщаха оттам и видимо бяха възхитени, от мястото. Езерото се намира в един от най-красивите дялове на Рила планина и ме плени с прекрасните си гледки.

Сухото езеро
Автор: Ventseslav Nikolov

Как се стига до Сухото езеро

Пътят към сухото езеро започва от местността Кирилова поляна, която се намира на около 7км от Рилския манастир. До нея се стига по добре поддържан асфалтов път, а близо до изходната точка има паркинг, където можете да оставите колата си.

Автор: Natalia Siderenou

Близо до него има чешма, зад която на едно дърво има указателна табела, която показва пътя към Сухото езеро. Според туристите, с които говорихме в Рилския манастир до него се стига за около 2 часа, като те казаха, че за това време дори са спирали за кратка почивка. И така, оставихме колата си на паркинга и поехме по пътеката, която е добре маркирана, широка и приятна за ходене. В първите около 20 минути вървяхме през гората. Така стигнахме до местност, в която зимно време явно има голяма опасност от падащи лавини. И сигурно е така, защото там имаше доста предупредителни табели.

Гледка към Рилските зъбери

Оттам пътеката стана малко по-стръмна, но за до голяма степен опитни туристи като нас, това не беше проблем.  След стръмното изкачване дърветата започнаха да се разреждат и в един момент пред нас се разкри ослепителна гледка към Рилските зъбери.

Рилските зъбери
Автор: Lubomir Iankov

Скалистите върхове се извисяваха величествено над главите ни, а комбинацията със заобикалящата ни гора, правеше пейзажа още по-впечатляващ. На това място има пейка, на която приседнахме за да си починем и за да запечатаме красотата на това място в снимки.

Оттук следва участък от пътеката, който е доста по-полегат и приятен за разходка. Пътят през гората ни отведе до още едно много красиво и интересно място, на което също имаше пейка. Тук се натъкнахме на голяма скала, с изрисуван върху нея кръст и надпис, който гласеше „Добре дошле монастирски гости“. В последствие разбрахме, че в миналото пътеката е била поклонническа и е свързвала долината на река Бели Искър с Рилския манастир. След кратка  почивка тук, продължихме пътя си напред.

Мястото с водопадите

Вървейки по пътеката, през гората изведнъж се озовахме на една открита полянка, с много хвойни и нисък клек. И докато се оглеждахме наоколо, в далечината вляво погледа ни приковаха множество водопади, които се спускаха величествено от отсрещните скали.  Гледката е ослепителна и омайваща. Вперили поглед към тях останахме безмълвни и се насладихме на невероятната мелодия, съчетание от тихия ромол на водата и песните на птичките.

Сухото езеро

И след този невероятен концерт, продължихме пътя си напред и след около 10 минути се озовахме на брега на Сухото езеро. То се намира на 1928 метра надморска височина и е разположено на площ от 19.5 декара. Сухото езеро е свлачищно езеро. То се е образувало при свличането на скали, при което пространството между тях и планината се е запълнило с вода. Интересно беше да разберем, че езерото не се отича през потоци или реки, а се отича в почвата под земята. Наричат го Сухото езеро, защото през лятото, при много сухо и горещо време можете да го видите напълно пресъхнало. За щастие ние успяхме да се насладим на бистрата му и чиста вода, която отразяваше всичко наоколо.

Автор: Васил Зарев

Големият водопад над езерото

Нашата разходка и красивите гледки не свършиха до тук. Туристите, които ни разказаха за това прекрасно място, споделиха, че на няколко метра над левия бряг на езерото има голям водопад., а от средата на езерото се разкрива прекрасна гледка към него. Пътеката, по която се стига до самия водопад е тясна, малко стръмна и обсипана с камъни. Това обаче не ни спря по никакъв начин да стигнем до него и да го видим отблизо.

Автор: Силвия Йорданова

След доста по-дълга почивка тук, край водите на Сухото езеро и водопада, поехме по своя път обратно към Кириловата поляна, изпълнени с много настроение, ведър дух и положителни емоции от преживяното.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии