Старосел – Тракийски култов комплекс

Топлите есенни уикенди често ни предизвикват да си откраднем поне един свободен ден за почивка, разходка и посещение на някое любимо място. Днес ще ви запозная с една дестинация, която обичам да посещавам често, тъй като хем далеч от градския шум, хем близо до родния ми град Пловдив. В нея може да се запознаете с малка част от древната история на България, да се докоснете до селския туризъм, да се насладите на СПА процедури или да се отпуснете в приятна компания с чаша прекрасно вино в ръка. Отиваме в китното селце Старосел.

Старосел

Къде се намира Старосел и как да стигнете до него?

Удобното местоположение на селото е един от множеството плюсове на мястото с цел посещение за един ден. Старосел се намира в община Хисаря, сгушено в склоновете на красивата Средна гора. То е с ниско разположение – на 300 м. надморска височина и се намира само на 2 часа път от София. Ако идвате от Столицата, може да стигнете до него като поемете по автомагистрала Тракия и се отклоните към град Съединение. А може и да изберете Подбалканския път, който е по-къс с около 30 км., но пък не е с качеството на автомагистралата.

Какво може да се види в Старосел?

Старосел се слави с археологическите си находки, които свидетелстват за присъствие на хора отпреди цели 7-8 хилядолетия. Мястото, което ви съветвам да посетите, особено ако сте любители на историята, е Тракийския култов комплекс при Старосел. Тази археологическа находка е наистина сензационна и ни е донесла световна слава. Част от нея е открита през близката 2000 година от Георги Китов. Той намира основния храм от комплекса, разположен в Четиньова могила.

Тракийския култов комплекс при Старосел

Според историците той датира още от V век преди Христа. Малко по-късно, през 2002 година, в могила Хоризонт, археолозите откриват куполната гробница.

Тя включва хероон с колонада, която е единствена по рода си. Целият комплекс се състои от два тракийски храма, вкопани по могилите. Далеч обаче находките не спират до тук. В района са открити общо 120 могили, но за съжаление едва 22 от тях са изследвани към момента.

Четиньова могила

Първо посетихме Четиньова могила, която ни посрещна с изградена дървена конструкция, под която се крие древен гроб на тракийския владетел Ситалк.

древен гроб на тракийския владетел Ситалк

Смята се, че именно това е последното място, обитавано от владетеля. След като го разгледахме, поехме по алеята, която води към Четиньова могила. Историческата забележителност има символична входна такса, в която освен вход се включва и екскурзоводната беседа. Това е една от най-големите могили в страната.

Тракийския култов комплекс

Храмът под нея се състои от запазени и до ден днешен огромна ограда, три стълбища (едно централно и две странични), фасада, дромос и впечатляващ куполен покрив. Мястото е наистина впечатляващо.

Куполна гробница

Трябва да се има предвид, че за да бъде изградено са използвани над 4000 масивни и добре обработени каменни блокове. Учените смятат, че храмът се е използвал за извършването на тайни орфически ритуали, както и за производството на високо ценената от траките напитка, вино.

храм Четиньова могила

Могила Хоризонт

След като огледахме всичко в храма, решихме да се насочим и към втората ни цел – могила Хоризонт. До нея може да стигнете, като поемете вляво от пътя за Четиньова могила. Пред могилата е изграден удобен паркинг. Там може да оставите автомобила си, а от там ви делят само няколко минути разходка до мястото. Началото ще познаете по дървената конструкция, а под нея са и разкопките от древния тракийски храм.

Могила Хоризонт

Няма входна такса и достъпът до храма е свободен. Останките от древното светилище позволяват да разгледате фронталната част, както и 6 запазени колони. В него, заедно с коня си, е погребан почитан тракийски владетел. Също така тук са открити и запазени останки от златна ризница, върхове от стрели, както и части от керамични съдове

Могила Хоризонт

Какво друго може да видите наблизо?

Докато сме на историческа вълна, ще ви посъветвам да разгледате, намиращите се до старосел Скален мегалит Момини камъни, известен и като Слънчевата врата, както и Тракийски архитектурен комплекс Кози грамади. Ако сте любители на винения и СПА туризма, може да посетите комплекс „Старосел“.

 комплекс „Старосел“

В близост се намира и село Житница, което предлага възможност за конна езда. Разположението на Старосел е изключително близо до известния с минералните си извори град Хисаря. Съветвам ви да отделите време, за да разгледате и някои от забележителностите в него като: Минерален извор „Момина сълза“, древната Южна крепостна стена и „Камилите“, както и да посетите някой от топлите минерални басейни, ако имате достатъчно време. Множеството минерални чешми, разположени в Хисаря, са със свободен достъп и позволяват да си налеете прясна минерална вода за из път или за вкъщи.

Старосел обединява в себе си множество начини за забавление и е изключително посещавана дестинация. Той ни дава възможност да се докоснем до миналото и да видим доказателства, които свидетелстват за древните народи, обитавали земите ни много векове преди нас. Независимо дали ще изберете разходка сред природата, посещение на историческа забележителност или почивка в СПА център, едно е сигурно – ще искате да се върнете отново.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии