Площадка „Орлово око“ – да бъдеш над нещата

Обичате ли екстремни преживявания, както и да се наслаждавате на величествените природни красоти на нашата Родина отвисоко? С тази статия ще ви заведа на едно мое любимо място, което напоследък е доста популярно и се радва на висока посещаемост, заради невероятните гледки, които представя пред своите посетители. Отиваме в любимите Родопи и величествената панорамна площадка „Орлово око“.

панорамна площадка „Орлово око“.
Автор: Георги Селановски

Къде се намира площадка „Орлово око“ и как да стигнете до него?

Панорамната площадка се намира над живописното Буйновско ждрело. Изградена е върху стръмна скала с надморска височина 1563 м. За да стигнете до нея, имате две опции – с високопроходим джип под наем, който наемате от Ягодинската пещера или пеш към връх „Свети Илия“.

джипове към Орлово око
Автор: Ahmed Raimov

Аз винаги предпочитам варианта с джип и силно ви го препоръчвам, заради адреналина, който ще изпитате. Днес ще обърнем внимание именно на изкачването с джип. Началната точка е Ягодинската пещера, където ще видите паркирани множество такива автомобили. Цените са едни и същи, като в най-добрия случай може да се качите до 6 човека на един от тях и да си разделите наема. Пътуването до „Орлово око“ с джип изключва пешеходен преход, но ако времето ви го позволява може да се разходите на самия връх.

Изкачването от Ягодинската пещера до платформата отнема около 30 минути като в началото се кара по главния път, а след това през селата, докато не излезете на баирите по самия балкан. Пътешествието на моменти е доста екстремно, защото джипът има възможността да се изкачва по стръмни наклони и  да минава през пропасти, което е малко плашещо за хора, които се страхуват от екстремни преживявания. Повечето шофьори на този тип екскурзоводни джипове, са местни хора и ви зареждат с добро настроение, пускат ви фолклорна музика и ви разказват интересни легенди, и истории за местността. Ако имате късмет, може да срещнете и някое диво животно. Пътуването до горе е истински вълнуващо и зарежда с много позитивна енергия.

Пътуването до „Орлово око“ с джип
Автор: Anton Minkov

Какво представлява мястото?

След около 30 минути пътуване с джипа, стигнахме до самия връх „Свети Илия“, където паркирахме. Пред нас се откри широка поляна, а от най-стръмната ѝ скала се издава стоманобетонната конструкция, наречена „Орлово око“.

площадката на Орлово око
Автор: Valeria Pandurska

Площадката е изградена през близката 2009 година и нейният край се извисява на цели 680 метра височина. Уникалната конструкция е добре обезопасена с парапети и може да понесе товар до 2 тона. Заставайки на нейния ръб най-малкото, което може да направите е невероятни панорамни снимки за спомен.

Гледка към Родопите
Автор: Magdalena Gvozdeva

Гледката, която ще се появи пред погледа ви е толкова мащабна и величествена, че е трудно да бъде описана с думи. Ще имате възможност да видите от високо цялото Буйновско ждрело, село Борово, Ягодина, Буйновска река, както и малка част от Пирин и Рила планина. Мястото ще ви омагьоса завинаги. Насладете се на атмосферата, дайте си малко време да се разходите наоколо и да попиете от спокойствието на природата. Имайте предвид само, че местните хора съветват върхът да не се изкачва в лошо време, защото там падат множество гръмотевици. От тук идва и името на местността – „Свети Илия“, който е повелителят на гръмотевиците.

Какво друго може да видите наблизо?

Ако сте впечатлени от площадката, ви съветвам да посетите друго подобно място, намиращо са наблизо – панорамна площадка „Вълчи камък“. Посетете също Ягодинската пещера, пещера Дяволското гърло, Дяволската екопътка и много други красиви места, намиращи се в Родопите.

Преминаването на „Орлово око“ не предлага физическа активност, но наистина е преживяване, което трябва да си подарите. Маршрутът не отнема много време и спокойно може да бъде комбиниран с други красиви забележителност наблизо. Родопите са известни с приказната, живописна атмосфера, любезните си жители и вкусните, традиционни ястия. Насладете им се!

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии