Плаж Болата – страхотно място за деца

Болата
Автор: Валентина Каменарска

Лятото може и да е към своя край, но все още жаркото слънце ни топли с пълна сила. Не бързайте да търсите последните горещи дни някъде извън България, защото ще ви пренеса на едно чудно място, което се намира на родното северно черноморие – плаж Болата.

Къде се намира плажа?

плаж Болата
Автор: Цветан Донков

Болата се намира между село Българево и известния нос Калиакра. Интересното при него е, че плажът е разположен в защитена местност, част от резерват „Калиакра“. Този факт е спасил мястото от застрояване. Kъм момента върху него няма никакви постройки, освен няколко дървени заведения, които предоставят храна и напитки на плажуващите през лятото. Плажът е свободна зона, на него няма чадъри и всеки може да се настани където желае. Поради факта, че е запазила дивото в себе си, ивицата е много посещавана от любителите на природата, както и от почиващите, които искат да избягат от шумотевицата и тълпата. Плаж Болата е много подходящ за хора с деца, тъй като се слави с плитките си, спокойни води. Защитената местност около него ще разкрие пред вас много интересни растителни видове, а ако имате късмет, може дори да зърнете делфини.

Какво представлява плаж Болата?

Нос Калиакра
Автор: Ivan Todorov

Красотата на този невероятен плаж не може да бъде описана с думи. Щом пристигнете, ще бъдете посрещнати от китен, малък залив с кристално чисти води. Пясъкът е златист, ситен и мек на допир, а цялата тази спираща дъха картинка е заобиколена от живописни планини и тучна, девствена зеленина. Около плажа няма хотели или други бетонни постройки. Там ще намерите паркинг, магазин, ресторант и няколко малки капанчета. Заливът предлага редица водни занимания, както и е много разпространен сред любителите на гмуркането, които идват, за да се насладят на подводните скали и богатата морска фауна.

Болата от високо
Автор: Ицо Христов

Какво може да видите наблизо?

Ако решите да организирате лятната си почивка на плаж Болата ви съветваме да посетите задължително китното село Българево. Но не забравяйте и прочутия нос Калиакра. Болата предоставя на своите посетители и една изключително красива гледка, на която се радват само тези, които знаят как да стигнат до нея. Ако желаете да я посетите, трябва да оставите автомобила си на разклона на пътя Каварна – нос Калиакра и да се разходите около 10 минути по лека, отъпкана пътечка. Като маркер, че сте на прав път, може да забележите вятърните мелници, които се издигат високо. Как ще познаете мястото, щом стигнете до него? Повярвайте ми гледката спира дъха на всеки, който застане там, разкривайки невероятни картини към красивия залив Болата. Ако сте любители на по-екстремните маршрути, може да се изкачите до гледката и директно от плажа по стръмна пътека.

Лято на Болата
Автор: Зорница Дунева

Знаете ли, че?

През 2013 година плаж Болата е включен в клуба на „Най-красивите заливи в света“. През 2019 година в класацията „Най-красивите плажове в Европа“ на известен сайт за туризъм  – нещо, с което неизменно трябва да се гордеем. През Болата преминава главният маршрут на миграция на прелетните птици от Европа към Африка – Виа Понтика. Това открива пред вас възможността да видите много интересни видове птици. Името на плажа е с турски произход, което в буквален превод означава „бол“ – много и „ата“ – смърт. Старите хора разказват, че когато морето стане бурно, тук водите му стават много страшни.

Калиакра
Автор: Иван Станков

Къде да отседнете?

Тъй като плажът е девствен и все още незастроен, може да се възползвате от редица хотели, комплекси или квартири. Повечето са намиращи се в непосредствено близкия курорт Каварна. Въпреки, че Болата не е сред най-посещаваните ни плажове, е добре да запазите нощувки по-рано, защото местата доста често се изчерпват.

Красотата и спокойствието на залив Болата успяват да впечатлят всеки стъпил там турист. Спокойните му, чисти води и ситният, горещ пясък ще превърнат лятната ви ваканция в истинска почивка.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии