Парк-музей „Врана“ – бягство от града

Понякога не е нужно да изкачваме високи върхове или да вървим няколко километра, за да избягаме от натоварената градска среда. Понякога нямаме необходимото време или просто искаме да съчетаем градското преживяване с отдиха сред природата и посещението на любопитно място. Днес ще ви запозная с една такава забележителност, която се намира в Столицата и е скрила в себе си много красиви гледки, богата история и възможност за разходка. Отиваме в парк-музей „Врана“.

парк-музей „Врана“
Автор: Златка Димитрова

Къде се намира парк-музей „Врана“ и как да стигнете до него?

Паркът се намира в началото на град София, на 11 км от центъра, като точният му адрес е булевард „Цариградско шосе“ №381. Ако идвате от Автомагистрала Тракия, лесно ще се отклоните към адреса. Ако сте от град София, може да се придвижите с кола или с автобус 505, който ще ви отведе там. Пред парка има удобен паркинг, на който срещу скромна такса ще имате възможност да оставите автомобила си и да продължите разходката си пеш. Паркът има символична входна такса. Работното му време е само събота и неделя от 10:00 до 16:00 часа

Историята на парка и кога е построен.

Началото на изграждането на парка е започнало през 1900 г., като за своето време той е представлявал истинско градинско изкуство. За да бъде завършен този шедьовър се е преминало през множество трудности, както и е отнело цели 43 години. Преди да започне създаването на парка, мястото е представлявало пуста равнина. Тя е била обезлесена по време на турското робство. „Врана“ е вдъхновен от европейските пейзажни паркове. Богатото разнообразие от растителни видове се дължи на това, че те са пристигали от всички континенти. Паркът е представлявал имение с площ над 140 хектара, което е принадлежало на цар Фердинанд I и Борис III. Те са го използвали като извънградска резиденция. По-късно през 2001 година, синът на Борис III, Симеон Сакскобургготски, подарява имението на Софийската община.

паркът във Врана
Автор: Стефанка Първанова

Какво представлява парк-музей „Врана“?

През 2013 г. невероятният оазис отвори врати за посетители и вече всеки, който има желание, може да го посети и да се порадва на красотата му. Парк-музеят ще ви впечатли не само със своите мащабни размери, но и с огромното разнообразие на растения, които позволява да разгледате. В него растат невероятните 821 вида тревисти, храстови и дървесни представители. Това многообразие го е превърнал в истинско художествено произведение с много висока стойност.

огромното разнообразие на растения
Автор: Petar Ivanov

Дворец „Врана“.

Проектиран от арх. Фингов, изграждането на двореца започва през 1906 г.. Той представлява двуетажна вила, която съчетава в себе си бароков стил от XIX в. с актуална виенска декоративна система. Името на имението „Врана“ идва от интереса на Фердинанд към птиците. Той го кръщава на първата птица, кацнала на покрива на двореца. Днес посетителите на двореца могат да разгледат Министерския салон, Старобългарската стая, Чайната, Големия салон, Овалната трапезария, Карелската столова, както и кабинета на царя. Освен тях, други интересни забележителности в двореца са активният и до днес асансьор „Шиндлер“, различни керамични изделия „Делфтваре“ и позлатената дъбова ламперия.

в двореца Врана
Автор: Marin Sivchev

Езерото с лилиите.

Безумно красиво място, в което виреят невероятните водни лилии. В езерото може да се видят разнообразни видове от растението, като голяма част от тях са доставени от далечна Австралия, Китай и Япония. Екзотичното разнообразие в езерото и несравнимата му красота, го превръщат в една от най-големите атракции в парка.

Езерото с лилиите
Автор: Miloslava Angelova

Алпинеум „Даалем“

Алпинеумът се намира близо до Езерото с лилиите и е изграден през 1903 г. от специалиста алпинист и градинар Йохан Келерер. За неговото създаване се внасят множество алпийски и водни растителни видове, както и повече от 100 вида високопланинска растителност от всички краища на Балканския полуостров.

Интересни факти за парк-музей „Врана“.

  • Тук са отглеждани редица диви и екзотични животни като: сърни, елени, якове, камили, лами и дори слончета.
  • Гости на двореца са били много европейски владетели, сред които са и Вилхелм II, германски император и пруски крал, както и Едуард VIII.
  • В парк-музей „Врана“ са се заснели различни български и холивудски филми и сериали, сред които са „Недадените“ и „Дървото на живота“.
  • Около година в дървена къща тук е живял Георги Димитров.
дървена къща
Автор: Miloslava Angelova

Любопитно:

Параклисът, който е построен на гроба на съпруга на царица Йоана е истинска загадка. Няма никакви документални или снимкови материали, които да показват как е изглеждал той. Освен това, въпреки претърсването на терена, тленните останки на цар Борис III са изчезнали без следа. По-късно през 1993 г. се случва нещо много чудно. Войник успява да намери стъкленица, в която се е намирало сърцето на царя. В парка може да видите също царските конюшни, множество застрашени дървесни видове, както и Западния чинар, който е култивиран тук в периода 1903 – 1910 г.

царските конюшни
Автор: Vyacheslav Popov

Мястото е изключително красиво, пропито е с българска история, която е от близките до нас епохи, но и същевременно доста непозната за мнозина. Посещението на парк-музей „Врана“ е едновременно приятно, но и разпускащ, лек начин да запознаем децата си с историята.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии