Меандрите на река Арда – красотата на водата

Има нещо много успокояващо в това да гледаш водата. Може би затова повечето хора обичат моментите, в които се наслаждават на морето или на бистрите ни реки. Винаги, когато избирам поредната си дестинация, за да опозная Родината, много се радвам, ако там има и река. Водата действа успокояващо и в същото време ни показва, че всичко тече и преминава. Така избрах и да ви запозная с едни красиви, почти художествени природни творения, на които може да се насладите – меандрите на река Арда.

Меандри река Арда
Автор: Надя Тодорова

Малко информация за реката.

Река Арда е един от най-красивите и пълноводни водоеми в страната ни. Името ѝ произлиза от траките и означава „бяла река“. Тя е най-големият десен приток на река Марица. Арда извира от връх Ардин, намиращ се в Родопите и след дългия си път от 250 км се влива в река Марица.

река Арда
Автор: Georgi Nunev

Но какво означава меандър?

Най-просто обяснено, меандър означава завой, който прави реката по време на своето пътуване. Криволичейки между различни планински терени, тези красиви извивки създават наистина неописуеми гледки пред жадните погледи на туристите. Причината, поради която се създават меандрите, обикновено е планинският характер на реките.

Къде може да наблюдавате меандрите на река Арда?

Невероятните завои, които образува дългата река, са най-впечатляващи в средното ѝ течение. Поради терена, през който преминава, тя криволичи между величествени отвесни скали, куполи и масиви. В тази статия ще отбележим накратко най-подходящите места, от които може да наблюдавате меандрите.

меандрите на река Арда
Автор: Slavi Mihov

Миньорското градче Маджарово – гледка към меандрите на река Арда.

Маджарово се намира на около 40 км от град Харманли. От местността е много лесно и достъпно да наблюдавате завоите на реката, без да се налага да преминавате през дълги пътеки. Тук реката образува 180-градусов завой, който оставя своите посетители без думи. Също така имате възможност да слезете до самия бряг на реката до така наречения „Плаж на орлите“, от където може да наблюдавате прелитащите величествени бели лешояди. До мястото ще стигнете, като поемете от Маджарово посока Бориславовци. Меандърът се вижда от самия път, а до брега се стига по криволичещ черен път за около 20 минути пеш.

Меандрите в района на язовир Кърджали.

Тук може да посетите няколко от тях, но най-известният е познат с името „Завоя“. Мястото ви кара да забравите за времето и просто да гледате, наслаждавайки се безмълвно. Може да го откриете по пътя Рибарци – Стар Читак, намиращи се на южния склон на язовира. Пейзажът, който създава тук е наистина много красив, защото пред очите ви се вливат в едно река Боровица и река Арда. След като преминете село Стар Читак, „Завоя“ ще се появи пред погледа ви и ще ви омагьоса с красотата си завинаги. Ако желаете да видите още един прекрасен меандър в тази посока, може да продължите нагоре към село Сухово. Там попитайте местните хора, за да ви упътят към завоя на реката. Високо над реката панорамата е несравнима.

язовир Кърджали
Автор: Надя Тодорова

Завоите на реката край село Русалско.

Друг маршрут, по който също може да проследите пътя на реката, е като от Кърджали поемете посока село Боровица и на разклона за селото завиете наляво. Пътят е асфалтиран, но доста тесен и с множество завои. Това обаче изобщо няма да ви изплаши, защото пътешествието преминава успоредно до реката и ви дава възможност непрекъснато да се наслаждавате на красивите речни извивки. Преминавайки село сполука, ще достигнете до „Бул кая“ и тук река Арда прави изумителен 300-градусов завой. Наистина си заслужава да се види!

 край село Русалско
Автор: Maria Aleksieva

Какво друго може да видите около меандрите на река Арда?

Родопите са място, наситено с невероятни гледки, природни забележителности и туристически обекти. Местата, за които ви разказах, не са от най-популярните и в тях ще намерите капчица спокойствие и тишина. Друго интересно нещо, което може да посетите в Родопите е крепостта Моняк, забравеното село Лисиците, тракийското светилище Кромлех, каменния комплекс Перперикон, както и много други.

Лично за мен посещението на меандрите е един страхотен начин да се докоснете до красотата на речното пътешествие, без да се налага да се натоварвате твърде много физически. Ако пък сте любители на туристическите преходи, спокойно може да комбинирате меандрите с други природни забележителности, за да запълните програмата си. Едно е сигурно – водата има специално въздействие над съзнанието ни, тя е извор на живот и трябва да я ценим! Горещо ви препоръчвам да си изберете поне едно от местата, от които може да се полюбувате на меандрите на река Арда.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии