Ловеч – там, където Балканът прелива в Дунавската равнина

Ловеч е един от най-красивите градове в централна северна България. Възникнал върху останките на тракийското селище Мелта. Град Ловеч е едно от най-старите населени места у нас. Доказателство за това са откритите в околните пещери останки от човешко присъствие, датиращи още от каменната, бронзовата и желязната епохи. Първото нещо, с което всеки свързва град Ловеч е емблематичния покрит мост. Той е построен от Първомайстора Колю Фичето и който е единственият, на който се извършва търговска дейност на целия Балкански полуостров. Истината обаче е, че тук има още много други забележителности с богата история, които си заслужава да видим. Именно те събудиха любопитството ни да научим повече за този прекрасен град. Ето защо това беше следващата ни дестинация за почивните дни.

град Ловеч от високо
Автор: Васил Ст. Кръстев

Къде се намира град Ловеч

Град Ловеч се намира в централна северна България и е разположен на границата на Дунавската равнина и Стара планина. Разстоянието от София до Ловеч е 149км, ако пътувате от Пловдив то е 161км, от Варна е 306км, а Плевен и Троян се намират само на трийсетина километра оттам.  Градът е разположен на двата бряга на река Осъм, чиито води се провират между хълмовете Хисаря, Баш бунар и Стратеш. Пътят ни до там беше около час и половина по автомагистрала Хемус. Времето беше приятно за път, предвид настъпващата есен и ние нямахме търпение да обиколим всички интересни места в града, които си бяхме набелязали.

Гледка към покрития мост и стария град в Ловеч
Автор: Мария Иванова

Малко от историята на град Ловеч

Възникнал като тракийско селище, по-късно град Ловеч се е превърнал във възлово място, по римския път Виа Траяна. През Средновековието, Ловешката крепост била една от най-важните в  тази част на България, защото тук е възникнало Второто българско царство, след тримесечната обсада и сключването на Ловешкия мирен договор между Асен и Петър и Византия.

По време на Възраждането градът е един от най-големите занаятчийски и икономически центрове у нас, като местните търговци са търгували с цялата империя. Заради благополучието на града и неговите жители, той получил прозвището Алтън (Златен) Ловеч.  

Интересни места в Ловеч

Много са местата и нещата, които могат да се видят в Ловеч, всяко със своята история и очарование. Ние си бяхме набелязали няколко от тях, които да успеем да обиколим за деня. Разходката ни започна от старата градска част.

Гледка от покрития мост Ловеч
Автор: Petar Ivanov

Квартал Вароша

Старата част на град Ловеч е разположена от дясната страна на река Осъм и е позната още като квартал Вароша. Това е едно прекрасно място, с тесни калдъръмени улички, много механи, музеи, църкви и стари къщи, окичени с цветя. Сред тях разбира се има и големи чорбаджийски къщи с високи чардаци и малки дюкянчета. Тази част на града изумява със своята архитектура и атмосфера, които те потапят в онези отминали времена. В квартал Вароша се намират над 200 исторически и архитектурни забележителности в Ловеч. Най-популярните от тях са църквите „Света Неделя“ и „Успение Богородично“, музеят “Васил Левски”, Ловешка средновековна крепост, Етнографският комплекс и други. Голяма част от къщите тук са превърнати на хотели или в механи, в които може да се опитат много от местните традиционни ястия.

Къща от Квартал Вароша
Автор: Валентина Гавраилова

Ловешка средновековна крепост Хисаря

Като част от квартал Вароша, Ловешката средновековна крепост е една от най-големите забележителности в града. Тя се намира в пределите на архитектурно-историческия резерват Вароша, разположена на хълма Хисаря, като е заемала две естествено защитени тераси на хълма, а производствената и занаятчийската част на града са били разположени по склоновете му. Това, което ни направи впечатление е, че по-голямата част на крепостта е реставрирана. Обособени са пътеки, по които всеки може да се разходи и да се наслади, не само на обекта, но и на прекрасните гледки към града, които се разкриват от кулата. Много близо до Ловешката крепост се намира и паметникът на Васил Левски. Той е най-големия  у нас и който се смята за символ на града.

Ловешка средновековна крепост Хисаря
Автор: Мария Иванова

Етнографски комплекс Драсова и Рашова къщи

От крепостта Хисаря се отправихме към Етнографския музей. Той също се намира в квартал Вароша и се помещава в две съседни къщи – Драсовата и Рашовата. Интериорът и експонатите в тях пресъздават ежедневието и бита на местните жители от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Голямо впечатление ни направи смесването на различните стилове в тях. И двете къщи са със сходна архитектура, която е много добре запазена. В мазето на Драсовата къща се натъкнахме на огромни бъчви, в които се е съхранявало и отлежавало вино.

Старата градска баня Дели Хамам

Нашата обиколка из Ловеч продължи към старата градска баня Дели Хамам. Построена в периода 16-ти 17-ти век. Тя се смята за последния турски хамам и се отличава със своята архитектура и с право може да се счита за една от националните ни културни ценности. Днес бившата вече баня е превърната във виртуален музей на водата, който е единствения по рода си в цяла Европа. За тези като нас, които искаха да научат повече за историята на банята и за това как е била използвана се използват специално проектирани мултимедийни ефекти и програми.

Старата градска баня Дели Хамам
Автор: Мария Иванова

Художествена галерия Проф. Т. Сокеров

Като едни ревностни почитатели на изкуството, нямаше как да не включим в програмата си и художествената галерия и къщите-дарения на художниците. Галерията е разположена в три сгради – изложбена зала, къща на дарителите и къща дарение Никола Манев, като последните две се помещават в стари възрожденски сгради.

В къщата на дарителите са представени много авторски графики, рисунки и керамични пана на двамата художници – Димитър Казаков – Нерон и Мирчо Мирчев. В къща дарение Никола Манев пък се помещава колекция от картини, които художникът е дарил на град Ловеч.

Покрит мост

Най-емблематичното място в Ловеч, несъмнено е прочутия покрит мост. Той е построен от Колю Фичето, който се намира в централната част на града. Нямахме търпение да се разходим и да го разгледаме и разбира се да си купим някой и друг сувенир от многото дюкянчета, разположени по него. Един местен дядо, беше така добър да ни разкаже неговата история и това, че първоначално мостът е бил проектиран да бъде и транспортен и пешеходен. След опожаряването му през 1925 година той е бил напълно възстановен в почти оригиналния си вид и през годините е бил многократно ремонтиран, за да може днес да бъде едно много приятно място за разходка, както за жителите, така и за гостите на Ловеч.

Покрит мост Ловеч
Автор: Petar Ivanov

Чешмата бяла Анаста

В ранния следобед, след като опитахме някои от традиционните местни гозби, решихме да се разходим по алеята Баш бунар. Тя се намира в подножието на башбунарските скали, на брега на река Осъм. Мястото е много спокойно и приятно за разходка, далеч от тълпата. Именно там се намира и прочутата чешма на Бяла Анаста. Тя представлява два водоизточника, оформени като чешми, до една от които е издигната скулптура на горда Анаста, и момък, клекнал момък клекнал но нея, за да пие вода от стомната ѝ. За това място местните разказват и легенда, която гласи, че ако някой пие вода от тук, завинаги остава в града. Е, за сега няма такава вероятност, но знае ли човек?

Вкусни гозби от традиционната местна кухня в Ловеч

Град Ловеч впечатлява не само с прекрасната си архитектура и богата история, но и с вкусната храна. За радост имахме удоволствието да я опитаме. Мястото, където спряхме за обяд беше ресторант „Драката“. Той се намира в самия център на града, съвсем близо до покрития мост.  Останахме очаровани не само от обстановката на бирарията, но и от богатото меню, включващо различни ястия от българската традиционна кухня, представени под формата на вестник. Освен тях, в него прочетохме и научихме и малко повече за историята на заведението.

Така завърши тази изпълнена с много емоции, впечатления и приятни преживявания разходка, из Ловеч – градът, където Балканът прелива в Дунавската равнина.   

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии