Крепост Петрич кале – частица история

В страната ни има запазени руини от стотици древни крепости, които свидетелстват за славната, хилядолетна история на България. Обичам да посещавам подобни места, защото по уникален начин те успяват да ни върнат назад в миналото и ни позволяват да се докоснем до начина на живот на нашите предци. Да се разходиш по стъпките на смелите ни предшественици и да разбереш повече за тяхната история е зашеметяващо изживяване, което всеки трябва да преживее, както и да подари на своите деца. Днес ще ви отведа в една от не до там известните старинни крепости в България – крепост Петрич кале.

Село Разделна
Автор: Нора Кънчева

Къде се намира крепост Петрич кале и как да стигнете до нея?

Средновековната крепост Петрич кале е позната още като Петрича. Тя се намира близо до гара Разделна. Село Разделна, което пък от своя страна се намира на 30 км от морския град Варна. До самата гара се стига с влак или с кола. От там, за да се стигне до началото на маршрута за крепостта, се минава през село Разделна. В края на селото се завива наляво и се продължава по неасфалтиран път в сравнително добро състояние. Гарата е отправната точка в това пътешествие. За да стигнете до нея може да използвате влак на ЖП линията Варна – София или автомобил.

Изкачване към Петрич кале.
Автор: Михаела Шанкулова

Ако сте избрали да пътувате с автомобил, след като стигнете центъра на село Разделна, трябва да завиете наляво покрай училището. Пътят ще ви отведе до масивна отвесна скала, която е приютила на своя връх крепост Петрич кале. От тук следва изкачването към крепостта. То може да се случи по два пътя – по-екстремен и такъв за начинаещи, които търсят разтоварваща разходка.

Пътят до крепостта.

Съветвам ви да изберете по-лекия маршрут, който е малко по-дълъг, но ви позволява да се насладите на самото преминаване през него, както и на красивите гледки, които местността предлага. Вдясно от чешмата, която ще видите, се намира широк селски път, по който трябва да поемете. Има поставена указателна табела, както и жълто-бяла маркировка, която ще ви води. Тръгнете по горската пътечка и след около 30 минути спокойно ходене, ще видите в далечината руините на крепостта. Ако погледнете на ляво ще видите поставен голям кръст, който месните хора са сложили, за да ги пази от природни бедствия.

крепост Петрич кале.
Автор: Живко Йорданов

Нощно време кръстът е осветен и е изключително красив. Колкото по-нагоре се изкачвате по пътечката, толкова по-красиви гледки се откриват пред очите ви. Панорамата пред вас показва бистрото Варненско езеро, Девненския канал, красивите, заобикалящи скали и село Разделна от високо. До останките от крепостта се стига по метално стълбище, което е вкопано по изумителен начин в самите скали. Определено си заслужава да преминете през стълбите. Съветвам ви да сте много внимателни при преминаването, тъй като не са много стабилни. От тук в далечината може да видите и метална пирамида, до която се намира интересният скален манастир, вкопан в скалите. Може да се разходите и до него, тръгвайки по тясна пътечка. След като разгледате останките от крепостта и манастира, може да обходите величествения скален венец, от който се откриват богати панорамни гледки. Мястото наистина е внушително и стават страхотни снимки.

Кратка история на крепост Петрич кале.

Първите открити данни за съществуването на крепостта са от V век. След което за определен период от време тя е била разрушена. Издигната е отново през XI – XII век, а по времето на средновековната българска държава, крепостта е заемала важно място в отбранителната ни система. При своите разкопки и проучвания в местността, археолозите откриват ров, две крепостни стени, щерни, таен изход, малка църква и няколко гроба.

крепост Петрич кале.
Автор: Гинка Костова

Какво друго може да видите наблизо?

Местността наоколо е много красива и ако нямате време за посещение на още природни или исторически забележителности, то може поне да си направите кратка разходка из обширните поля, по които спокойно пасат стада от крави. Ако все пак имате сили и желание, може да посетите крепостта Мисионис, крепостта Овеч, както и други интересни забележителности край Варна. Петрич кале е подходяща спирка, която може да съчетаете с лятната си ваканция край морето.

Гледка над село Разделна
Автор: Lachezar Filipov

Посещението на крепостта Петрич кале е завръщане назад в миналото, докосване до великата ни история, съчетано с красиви гледки и разтоварваща разходка сред природата. Въпреки, че не е изцяло запазена и не е от най-известните български крепости, Петрича със сигурност има какво да ви покаже и с какво да ви впечатли.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии