Клисурски манастир „Света Петка Параскева“

В един септемврийски, съботен ден, допивайки сутрешното си кафе, обсъждахме къде можем да се разходим и да се насладим на все още топлото време. Не бяхме планирали нищо за този уикенд, но и не ни се седеше вкъщи. За наше щастие, около София има доста места, където човек да прекара един приятен ден, сред природата, дори и да не прави сложни преходи, а просто да отиде до там с колата. Сетихме се, че не сме ходили до Клисурски манастир „Света Петка Параскева“, който се намира много близо до града. Ето, оказа се, че човек и без много подготовка и планове може да намери къде да се разходи на хубавото време.  Допихме кафето си, запалихме колата и тръгнахме.

Клисурски манастир „Света Петка Параскева“
Автор: Антон Минков

Къде се намира и как се стига до Клисурски манастир „Света Петка Параскева“

Клисурският манастир „Света Петка Параскева“ се намира в Люлин планина, на 25км от град София и само на 7км от град Банкя, в близост до село Клисура. До град Банкя се стига по два пътя. Единият започва от кръговото кръстовище в началото на магистрала Люлин, в едноименния квартал, а другият е откъм булевард Европа, който води към ГКПП Калотина.

Ние тръгнахме по първия маршрут, защото оттам ни беше по-удобно. При влизане в град Банкя карахме само направо по главния път, който е добре асфалтиран. По пътя си преминахме през две кръгови кръстовища, от които продължавахме все направо, докато не стигнахме до центъра на града. Там имаше трето кръгово кръстовище, в центъра на което има фонтан. На около 50 метра след него, главния път завива надясно, и тръгва нагоре по една доста стръмна улица. След като изкачихме баира, завихме все по същия път надясно и продължихме направо, докато не излязохме от града. Малко след като подминахме и последните къщи на град Банкя, видяхме разклон в дясно и табелка, указваща посоката към манастира.

Клисурски манастир „Света Петка Параскева“
Автор: Zhivka Dimitrova

Оттам карахме около 3 километра по един наскоро ремонтиран и много добре асфалтиран път. Времето беше много приятно, а гледката наоколо зашеметяваща. Покрай пътя можахме да се насладим на все още заобикалящата ни зеленина, на простиращите се наоколо планински ливади и прекрасните панорамни гледки към южните склонове на Стара планина и на планината Витоша. Така неусетно стигнахме до портите на Клисурски манастир „Света Петка Параскева“, разположен на върха на хълма.

Малко от историята на Клисурския манастир „Света Петка Параскева“

Манастирът „Света Петка Параскева“ съществува от времето на Второто българско царство. Основан през 13-ти век, по-късно той бил разрушен и по-късно възстановен от емигрирала руска монахиня, в чест на която е издигната паметна плоча в двора на манастира. Една легенда, свързана с името на манастира разказва, как цар Иван Асен II поискал мощите на Света Петка Българска да бъдат пренесени в столицата Търново. По пътя натам, шествието с мощите на Светицата спряло за почивка на мястото, където днес се намира манастира. Тогава станало чудо. Мястото било осветено от нетленното тяло на Света Петка. Това накарало местните да построят на това място църква, а по-късно и манастир. Старата манастирска църква, издигната преди повече от 300 години обаче рухнала през 1954година. Пристигналата по това време схиимонахиня Мария Магдалина изгражда наново църквата „Св. Петка“ и то само за две години.

Клисурски манастир „Света Петка Параскева“
Автор: Огнян Немски

Клисурски манастир „Света Петка Параскева“

Клисурският манастир „Света Петка Параскева“ е действаща, женска обител, част от Софийската епархия. Външните и вътрешните стени на сградите са прекрасно изографисани със светци и библейски сцени. Пристъпвайки в двора, впечатление ни направи това, колко добре подреден и поддържан е той,  с много храсти, цветя и няколко къта с маси и столове, където всеки може да поседне и да се наслади на това прекрасно място.

Клисурски манастир „Света Петка Параскева“
Автор: Антон Минков

В центъра на двор на манастира е поставена голяма маса с пейки и каменна чешма. В него има и две църкви, както и жилищни и стопански сгради. Едната от църквите местните наричат старата църква, а другата е църквата Ротонда „Възнесение Богородично“.

Клисурски манастир Клисура
Автор: Svetleto Milianova Mihailova

Стенописите в нея будят възхищение за майсторството, с което са изографисани. Още в влизането си в нея имахме усещането, че се намираме на специално място. По стените са пресъздадени различни житейски сцени и образи на светци, както и различни библейски мъдрости.

Чешма в клисурския манастри
Автор: Tanya Bojkova

В манастира често се извършват кръщенета и църковни бракове. За мен това е едно прекрасно място за уединение, място, където човек може да избяга от шума на големия град и да се слее с Природата.

Разходка в центъра на Банкя и почивка за обяд

След приятна разходка винаги е време и за хапване и почивка. Това решихме да направим и ние, затова се върнахме по обратния път до центъра на град Банкя, където има достатъчно възможности за затова. Изборът наистина е много голям и зависи от това какво му се хапва на човек. Тук на наше разположение бяха ресторант „Friends”, Happy Bar & Grill, една малка механа в парк „Кестените“, пицарията „На Петела опашката“ и други. Ние обаче предпочетохме да похапнем вкусна скара в ресторант „Хемингуей, след което не пропуснахме да се разходим из градските партове „Кестените“ и „Ротондата“, за да се насладим на хубавото време. Започнахме разходката си от Часовниковата кула на града, до която се намират и чешмите с минерална вода.

Часовникова кула Банкя
Автор: Вида Андонова

Парк „Ротондата“

Парк „Ротондата“ се намира само на няколко крачки под нея. Това е едно много приятно място с добре поддържани тревни площи, фонтани, детски съоръжения и пейки. Може би не знаете, но именно на това място в Банкя се провеждат различни чествания и тържества, изнасят се концерти и още много други мероприятия. Малко по-надолу от парка се намира почивната станция на военните, чиято сграда е много впечатляваща с архитектурния си стил.

Парк „Ротондата“
Автор: Златка Димитрова

Парк „Кестените“

Парк „Кестените“ също е едно много приятно място за разходка. В него има много цветя, прохладни алеи, през него минава и река Банкя, а в непосредствена близост и Царската баня. Тук видяхме и паметната плоча на Загиналите във войните герои от град Банкя.

 Парк „Кестените“
Автор: Ангелина Ставрева

Освен нея тук се намира и Вазовият дъб –мястото, където нашия виден писател е обичал да посяда и да си почива. В задната част на парка, зад басейна се намира и втората част на парка, която е превърната в площадка за най-малките, с множество люлки, пързалки, пясъчник и какви ли не още забавления за децата. Така приключи поредната наша много приятна съботна разходка.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии