Гложенски манастир – високо на скалите

Несъмнено манастирите изпълват с гордост всяка българска душа. Това е така, защото дебелите им стени пазят богатата ни история, крият толкова тайни и са устояли на множество предизвикателства през времето, за да стоят до ден днешен гордо и величествено пред нас. Манастирите са място, което както в миналото, така и до ден днешен носи смирение, сигурност и утеха в хората. Хубаво е да познаваме българските манастири и тяхната история. Хубаво е да ги посещаваме често и да се гордеем с тях. Днешната статия е посветена на един много специален и изключително живописен манастир, за който няма как да не разкажа – Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“.

Гложенски манастир
Автор: Стефан Димиев

Къде се намира Гложенски манастир и как да стигнете до него?

Кацнал гордо на величествените скали, Гложенски манастир се намира в живописните поли на Стара планина. Той отстои на около 100 км от град София, като до него се стига по автомагистрала Хемус посока Ябланица. Щом достигнете Ябланци, трябва да отбиете по пътя за Тетевен. След това при село Малък извор, завивате посока манастира, на където ще ви насочи и поставена указателна табела. Самият път за манастира е в добро състояние, но е много тесен, затова трябва да сте много внимателни при разминаването с другите автомобили. Криволичейки из красивата гора, шосето бавно ви пренася в атмосферата на манастира и ви отвежда директно до него. Гората е красива през всички сезони, но моят съвет е да посетите дестинацията през есента. Тогава палитрата на природата е най-впечатляваща, а гледките разкриващи се от манастира ще ви оставят без думи.

Гледка от Гложенския манастир
Автор: Peter Nachev

Кратка история на манастира.

Гложенски манастир се слави със своята многовековна история, като според информацията за него е изграден през XIII век. Името на светата обител, както и това на близкото до нея село, идват от създателят на манастира – киевския княз Георги Глож. По времето на цар Иван Асен II той се е преселил и заживял по тези земи. Интересен факт е, че в първоначалния си вариант манастирът не се намира на това място, а в село Гложене. По-късно във времето иконата на Свети Георги Победоносец изчезнала внезапно, а след известно време била открита на близкия хълм. Местните възприели това като знак, че това трябва да бъде местоположението на манастира и го преместили на въпросния хълм, където се извисява и до днес.

Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“
Автор: Красимира Ненова

Интересната история на манастира не спира до тук. След като през XVI век е обновен, през XVII той се превръща във функциониращо килийно училище. По време на османското робство той е играел ключова роля, като е бил убежище за Васил Левски и други видни български революционери. Интересните факти продължават – от 1893 година до 1894 година в Гложенски манастир е бил заточен Васил Друмев, известен български общественик, политик и писател.

Какво ще видите в манастира?

Възхитителната постройка предлага пред своите посетители множество любопитни неща. Още със самото влизане ще се възхитите от каменния тунел, през който ще трябва да преминете. Той е изграден така, че в случай на нападение над манастира, един от обитателите му е трябвало да се жертва, като издърпа камъка в средата на тавана. След като камъкът падне, тунелът се срутва и манастирът на практика става непробиваем.

Каменния тунел в манастира
Автор: Daniela Levterova

В него до ден днешен е запазена стаята, в която е живял заточеният Васил Друмев. Запазено е също така скривалището в пода, в което се е криел Васил Левски.

скривалището в пода, в което се е криел Васил Левски
Автор: Ivelina Aleksandrova

Манастирът е опасан с красива градина, която дава възможност за почивка и време за смирение.

Какво друго може да видите наблизо до Гложенски манастир?

Наблизо се намира пещера Моровица, пещера Съева дупка и пещера Драганчовица, както и Гложенският водопад, който за съжаление е маловоден и доста често е пресъхнал. В околностите се намира изворът Водна пещ, който се слави с бистрата си и изключително чиста вода.

Непристъпен, величествен и с вековна история – Гложенският манастир вдъхва гордост и изпълва сърцето на всеки българин. Той е с изключително интересна история и до ден днешен продължава да функционира, за да дава вяра на всеки свой посетител.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии