Дяволското гърло – мистерията на Родопите

Има места, които пазят тайни! Тайни, които ние, обикновените хора, може би никога няма да разберем. Може би така трябва да бъде. Въпреки, че няма как да разгадаем мистерията, нищо не ни пречи да се порадваме, полюбуваме и докоснем дори и за малко да магията и митичността на мястото. Днес имам удоволствието да ви запозная с една забележителност, около която витае магия и винаги я посещавам с много желание. Това е пещера „Дяволското гърло“.

пещерата Дяволското гърло
Автор: Йоана Николова

Къде се намира пещерата Дяволското гърло и как може да стигнете до нея.

Пещерата е разположена на около 1150 метра надморска височина и е част от уникалното Триградско ждрело. Намира се на 2 км северно от Триград и на 17 км от Девин. До нея може да достигнете през пътя Кричим – Девин или Асеновград-Широка лъка. Пещерата се намира на главния път. Покрай нея има обособен безплатен паркинг, на който удобно може да оставите автомобила си. Пещерата работи целогодишно без почивен ден. Към момента, в който аз я посетих работното време от май до септември беше от 10:00 до 17:00 часа, а от октомври до април 10:00 до 16:00 часа.

Табела за Дяволското гърло
Автор: Калина Константинова

Входната такса е символична, а при желание може да се възползвате от екскурзоводна беседа с професионалист. Той ще ви разкаже повече за формирането и историята на природното чудо. Впечатли ме фактът, че при покупка на билет, касиерката дава на всеки посетител лист с информация за пещерата. Така че имате възможност да получите информация за обекта.

Какво представлява „Дяволското гърло“?

Името на пещерата идва от формата на стария ѝ вход, който оприличава дяволска глава, в чиято уста се спуска внушителен водопад. Относно облеклото, бих ви посъветвала да се облечете добре и да си сложите стабилни обувки, защото на няколко места преходът е влажен и стръмен. Пещерата е с дължина 1 км, но посетителите могат да се насладят едва на 350 метра от нея. Образувана е в следствие на пропадане на земните пластове и благодарение на реката. Преминаването през нея трябва да бъде изключително внимателно, въпреки че вътре има изградени парапети, стълби, както и е осигурено осветление. Входът е нов, изкуствено създаден и представлява около 150-метров тунел, през който преминавате.

входът към пещерата
Автор: Liubislava Orbova

Аз лично бях чувала доста истории за това колко е страшно преминаването през определени части от пещерата, защото е стръмно и тясно. Но като човек, страдащ от страх от тесни пространства, смея да твърдя, че не е чак толкова притеснително. Определено си заслужава да преминете пещерата и ви гарантирам, че удивлението от природните форми вътре, ще ви накара да забравите за всички страхове.

Какво представлява „Дяволското гърло“?
Автор: Pencho Kanchev

В процес на прехода ще забележите различни интересни фигури, изобразяващи дявола, Богородица и други. Смята се, че изворчето с изображение на Богородица, през което ще преминете, е с лековита вода и много хора взимат вода за себе си или някой свой близък.

Легендата за пещерата.

Легендата гласи, че всяко желание намислено там, се сбъдва. След като преминете тунела, ще се озовете в Бучащата зала, където ще чуете силен шум от падането на буйната река. Това е и голямата зала с размери 110 метра, широчина 40 метра и височина 35 метра.

Бучащата зала
Автор: Mario Dimov

Пещерата е известна с най-големия подземен водопад, намиращ се на Балканите, който е с големина 42 метра. Водопадът завършва с естествено оформен сифон с дължина 150 метра, а след 60 метровата галерия, водата отново се връща на повърхността.

най-големият подземен водопад
Автор: Viktor Pashov

Ето я и най-страшната част, която плаши доста посетители – стълбите към изхода. Това са 301 стръмни стъпала, които се равняват на изкачването на 22 етажа.

Стълби към изхода на пещерата
Автор: Радослав Петров

Стълбището ви изкачва доста нависоко и от него може да се порадвате на гледка към цялата пещера. Реално излизате от бившия вход на пещерата и се озовавате нагоре по главния път. При излизането си ще ви направи впечатление, че отново ще видите реката, която някак си, незнайно за нас, си е проправила път и отново извира.На изхода имате възможност да разгледате малките сергийки, които предлагат сувенири и домашни сладки изкушения.

Друго интересно нещо, свързано с пещерата, е че в нея няма да видите сталактити или други образувания, но ще се нарадвате на фауна. В нея живее птицата скалолазка, както и 4 вида прилепи, сред които е най-голямата колония на Дългокрил прилеп. Тези създания са защитени от Закона за биологичното разнообразие и Световния черен списък.

Мистерии около пещерата

Една от мистериите покрай Дяволското гърло е, че каквото се пусне или хвърли в сифона на водопада, никога не изплува. Тази мистерия не е открита и до днес, а проучванията покрай това чудо са взели и две жертви на млади водолази, за които ще имате възможност да прочетете отвън до паметната им плоча. Друга ледегна за мястото е, че именно през пещерата Орфей е достигнал до подземното царство на Хадес, за да спаси своята Евредика. Хадес бил толкова вдъхновен от любовта, че им разрешил да се върнат в техния свят, само ако Орфей не се обръща и не поглежда назад. Минавайки обаче през Бучащата зала, Орфей спрял да чува стъпките на Евридика и се обърнал, за да я види. В този момент тялото ѝ се вкаменило, а душата ѝ останала завинаги в подземното царство.

Какво друго може да видите около Дяволското гъло?

Може да се насладите на безброй чудни места в околоността като Триградското ждрело, Ягодинската пещера, Дяволската екопътека и много други природни забележителности.

Дяволското гърло е една неразгадана мистерия, която вълнува не само България, но и много световни организации. Съветвам ви да отделите един ден, в който да посетите пещерата и да се докоснете до тази неразкрита тайна.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии