Бузлуджа – „Дом – паметник на партията“

Страната ни е преминавала през различни периоди по време на своята дългогодишна история. За тези положителни и отрицателни моменти свидетелстват множество паметници и монументи, които съществуват и до ден днешен. Има обаче един сред тях, който ярко изпъква със двуполюсните мнения, които предизвиква у хората – паметникът на връх Бузлуджа. Днес ще ви разкажа малко повече за този монумент, историята около неговото построяване, както и какво интересно може да видите, ако решите да го посетите.

Бузлуджа от високо
Автор: Evgeni Gavazov

Къде се намира Бузлуджа и как да стигнете до него?

Паметникът със спорна слава се намира на 1441 метра надморска височина върху връх Хаджи Димитър. По-известен е със старото си име Бузлуджа, с което е бил наричан до 1942 г. До монумента може да стигнете през асфалтиран път от връх Шипка или по пътя Стара Загора – Русе, като поемете към Казанлък. Ще познаете маршрута като видите голям паметник на Димитър Благоев. Малко преди да достигнете до Бузлуджа ще преминете през още една чудновата творба на изкуството – величествен паметник, изобразяващ две ръце, които държат горящи факли. Стигнете ли до тях, „Дом – паметник на партията“ е вече съвсем близо.

паметник, изобразяващ две ръце, които държат горящи факли
Автор: Kristafar Kirilov

Кратка история на паметника Бузлуджа.

„Дом – паметник на партията“ е създаден през близката 1981 г.. Той е бил посветен на Бузлудженския конгрес, проведен на това място по-рано през 1891 г. За краткото време, в което е съществувал преди падането на комунистическия режим, паметникът е бил истинска светиня за партията. За съжаление, както много други символи на историята у нас, след състоялите се промени през 1989 г., той е забравен и оставен да се руши в безмилостните ръце на времето. Сградата се слави с невероятната си архитектура, която външно напомня на олимпийския стадион в Монреал.

Красимир Янакиев
Автор: Красимир Янакиев

Паметникът на Бузлуджа е съставен от величествен 70-метров пилон. На върхът му са изобразени две петолъчки – символ на комунистическото движение. Също така е изградена внушителна куполна зала с височина 14.5 метра и диаметър 42 метра. Вътрешните стени на залата са били покрити с невероятни мозайки и красиви композиции. Те визуализират създаването на социалистическото общество. Интересен факт е, че в петолъчката, която се намира на най-високата част на пилона, са внедрени толкова силни осветителни тела, че сиянието ѝ е можело да се види от румънския бряг. Също така, малко хора са запознати с това, че мястото, на което е изграден паметника, всъщност е геометричният център на България.

Петолъчката на най-високата част на пилона
Автор: Иван Иванов

Възобновяване на „Дом – паметник на партията“.

Години след изоставянето на паметника, той е завладян от вандалски прояви. Времето също руши следите му безвъзвратно. Дълго време монументът е заключен, а достъпът до него забранен. Това кара желаещите да се докоснат до историята да влизат нелегално, което със сигурност е и опасно. От 2019 година насам фондация „Проект Бузлуджа“, с помощта на млади специалисти в сферата, се заема с нелеката задача да реставрира и възобнови каквото е възможно от паметника. Целта е той отново да бъе отворен за посетители и да се запази във времето. Те вярват, че Бузлуджа е архитектурен и строителен шедьовър и не заслужава да бъде оставен да гние в миналото. Съвсем скоро през настоящата година се очаква тази идея да се превърне в реалност, след усърдната работа на много хора.

Възобновяване на "Дом - паметник на партията"
Автор: Светла Захова

Какво друго може да видите наблизо?

Стара планина не само разделя страната ни на две, но и събира в себе си множество интересни природни и туристически забележителности. Несъмнено, посещавайки паметника на Бузлуджа, трябва да отделите време и за разходка до Паметника на свободата Шипка. Наблизо в село Шипка се намира и красивият храм-паметник „Рождество Христово“. Може да посетите и природен парк Българка, както и намиращите се наоколо екопътеки. Ако имате достатъчно свободно време се разходете и в Регионалния етнографски музей на открито „Етър“. Там може да се докоснете до бита на българите и да хапнете вкусни традиционни гозби.

Символ на комунистическата партия, както и на раздора,създаден от различните гледни точки на хората, Бузлуджа несъмнено е изключително внушителен и красив монумент, който трябва да остане в историята ни и да бъде достъпен за бъдещите поколения. Признат от международната класация „Най-красивите изоставени места в света“, в която заема 25 място, той изпъква с невероятна архитектура и чудни панорами към околностите, които се откриват от него. Макар и само отвън, посещението на Бузлуджа е начин да се докоснем и запознаем с близкото минало, което стои тайнствено зад нас и много хора предпочитат да отричат.

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии