Батак и църква „Света Неделя“

Има места, които карат всеки българин да настръхне в момента, в който ги посети. Има места и истории, които всеки българин трябва да познава и помни винаги. Аз се старая често да посещавам тези места, защото българската история трябва да се знае и съхранява. В днешната статия ще ви отведа до една такава дестинация, която няма как да не сте чували – прочутият град Батак и трагичната история на църквата, намираща се в него, „Света Неделя“.

Батак и църква „Света Неделя“

Къде се намира Батак и как да стигнете до него?

Разположен високо в Южна България на цели 1036 м надморска височина, град Батак е сгушен в долината на бистрата Стара река. Заобиколен е от красиви планински върхове и предоставя на своите жители и посетители не само красиви гледки, но и чист, планински въздух. Наблизо се намира Баташка планина, язовир Доспат, река Въча и Чепинска река. Батак отстои на 150 км от град София, като се пътува удобно и бързо по автомагистрала „Тракия“. От град Пловдив разстоянието е около 59 км, като отново се пътува по добре асфалтирания път Пловдив – Пещера – Батак.

Какво може да видите в град Батак?

Батак е малко градче, но с богата и наситена история. Посещавайки го, може да видите множество интересни исторически и природни забележителности. Главно той се свързва с трагичното Баташко клане и прочутото Априлско въстание.

Църква-костница „Света Неделя“.

Намираща се в центъра на град Батак, масивната каменна постройка на църквата Света Неделя крие в себе си страшната, трагична история на загиналите по жесток начин хиляди българи. Построена е през 1813 г., по време на известното Априлско въстание. Именно тази църква се е превърнала в последно убежище на над 2000 души. В продължение на три дни тези хора са се борили за своя живот.

Църква-костница „Света Неделя“.
Автор: Milen Marinov

Те били обсадени и жестоко измъчвани от турските башибозуци. Изтезавали ги с гърмежи, запалена слама с газ, кошери с пчели и други жестоки методи. Много от хората, криещи се вътре, загинали от задушаване. Майките, които били с малките си дечица били принудени да копаят кладенец с голи ръце в твърдата земя, за да осигурят вода за децата си.

кладенецът, изкопан с голи ръце
Автор: Vasilka Stefanova Kokandakova

За съжаление след три дни отпор, турците успели  да нахлуят в черквата и безмилостно изклали всички, които отказали да приемат чуждата вяра. Днес в църквата може да се видят все още личащите пръски кръв, останали по стените на храма, кладенецът, изкопан в твърдата земя, както и костница, която съхранява в себе си само малка част от останките на загиналите българи.

костница в Батак
Автор: Milen Marinov

Освен известната църква, която задължително трябва да посетите, в самия Батак може да се видят още няколко интересни неща. Като типичен символ на свободата, в центъра на Батак е разположен Историческият музей. Посещавайки го имате възможност да погледнете от близо оригинални предмети, документи и снимки както от Новото време и периода на Възраждането, така и от далечното минало. Освен това може да бъде разгледана и Етнографска експозиция Балинова къща. Тя ще ви пренесе в миналото, докосвайки се до бита и традициите на местните хора.

Какво друго може да видите наблизо?

Красивият и живописен баташки край е осеян с чудни местности и природни феномени, чакащи да бъдат посетени. Съвсем наблизо се намира язовир Батак, който е шестият по големина в България.

язовир Батак
Автор: Dobromir Ivanov

Той предлага множество варианти за спорт, забавление, разходка, хапване и нощувка, подходящи за всеки вкус и възраст. Освен него наоколо се намира най-старото праисторическо находище в България – Кременете, местностите Широка поляна и Беглика, старият римски Камеров мост, както и много други.

Батак е символ на българския несломим дух. Макар и окъпан в кръв и много скръб, той е повод за гордост и нещо, което всеки от нас трябва добре да познава. 

За още инересни статии от Преотркий.БГ натиснете тук.

За да разгледате милиони авторски снимки от България, присъединете се към фейсбук групата Красиви места от България!

Instagram: @preotkrii.bg

Сподели:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още статии