Красиви места от България, подходящи за

Красиви места от България, подходящи за разходка и туризъм

Днес ще ви представим, колекция от прекрасни места , които можете да посетите през уикенда.

Всеки някога е попадал в ситуация, да се чуди къде да иде през уикенда. Ако и вие имате нужда от идеи за разходка из България, с радост ще ви представим няколко предложения:

Национален археологически резерват „Кабиле“ – Ямбол

Този прекрасен древен град Кабиле е прекрасно проучен и доста добре запазен, за разлика от други древни тракийски градове, като Филипопол(намиращ се под самия Пловдив) и Севтополис, който е останал на дъното на язовир Копринка. Близостта на Кабиле до автомагистрала Тракия и възможността да се стигне лесно до него, го е направил популярна дестинация. Всяка година през втората половина на месец Юни, стотици хора изкачват близкото възвишение „Зайчи връх“(най-източната точка от планината Средна гора, за да се насладят на гледката от древната слънчева обсерватория.

Каньона на водопадите – Смолян

Ако обичате да прекарвате време, в слушане на ромулящи водопади , да се разхождате по планински пътеки и да пресичате планински реки по дървени мостчета, каньона на водопадите е вашето място. Там може изцяло да се потопите в прекрасна планинска атмосфера и да бъдете обгърнат от тишина и спокойствие!

Искърско дефиле – Лакатник

Това е едно от прекрасните места, където всеки път може да откриете нещо ново и невидяно. Движейки се по-пътя преминаващ през дефилето, човек не може да остане равнодушен към заобикалящите го склонове на Стара Планина, множеството пещери, водопади и скални образувания. Местата в дефилето, които могат да бъдат посетени, са безчет. Само малка част от тях са Лакатник, пещета „Темната дупка“, Черепишки манастир, Черепишки скали, Вазовата екопътека, водопад Боров камък, водопад Скакля, Под камико и много други.

Витоша – София

Толкова близо до столицата, а толкова не

позната и мистична си остава Витоша. Витоша е разположена в западна България, а нейният първенец Черни връх се извисява на цели 2290м, което я нарежда на четвърто място по височина след Рила, Пирин и Стара Планина. Няма нужда от специална дата или повод за да се качите до хижа Алеко, Копитото или Златните мостове, от където се разкриват спиращи дъха гледки.

Тевно езеро – Пирин

Ако сте любител на девствената планиска природа, ти пропоръчваме да посетиш Тевното езеро в Пирин. Ако имаш нужда да се извисиш или просто да избягаш от градският стрес, тук е твоето място. На над 2500 метра височина може да се насладите на красотата му в най-чиста форма. Може да направите еднодневен преход до там, всеки може да стигне, ако си го постави за цел.

Пещера Проходна – божиите очи

Пещера проходна, или както много хора я наричат „Божиите очи“ , е интересна със своите размери и феномена „окната“, който е в основата на образуването на двата отвора на тавана. Те много наподобяват очни форми и е много интересно да се разглеждат по време на проливен дъжд, което наподобява плачещи очи.

Поморийското езеро – домът на птиците

Ако сте любопитни и искате на наблюдавате живота на голямо разнообразие на птици, тук е мястото.Над тази водна екосистема, преминава втория по-голимина миграционен път на 90% от птичите популации в Европа. До самото езеро се намира и Музеят на солта, което е още една причина да посетите мястото.

Черноморските плажове

– една малка част от популярните ни морски перли в България е известна със своето черноморско крайбрежие, което има дълги участъци от пясъчни плажове, изпъстрени с хотели, традиционни рибарски селища и исторически места. Туристите се стичат до лъскавите курорти Слънчев бряг и Златни пясъци, но аз лично вярвам, че градските плажове във Варна и Бургас са също толкова красиви.

Несебър – известен като Перлата на Черно море

Често наричан Перлата на Черно море, историческият град Несебър датира от древността, когато е основан като тракийско селище, известно като Менебрия. Гърци, римляни, византийци, българи, кръстоносци и османлии се редували за укрепване на древния град и тесния полуостров, на който се намира. Днес разходка по калдъръмените й улици ще ви отведе до останки от около 40 тухлени църкви, датирани чак до V век. Красивият град е толкова важен обект, който е признат от ЮНЕСКО за обект на световното наследство.

Созопол – красив древен морски град

Созопол е един от най-старите градове на черноморското крайбрежие на България, популярно рибарско селище и морски курорт. Разположен на 35 километра южно от Бургас, Созопол е бил известен през VI в. Пр. Н. Е. като Аполония, допълнен с храм, посветен на Аполон. Градът е достатъчно малък за небрежна разходка. Можете да се разходите по кейовете, когато уловът на деня е разтоварен или през стария град с неговите дървени къщи, които викат в отчаяние за ремонт. Ако намерите морето за твърде дълбоко или грубо за плуване, винаги можете да се насладите на слънчевите лъчи на скалите, разположени по протежение на брега.

Рилски манастир – най-известният манастир в България

Известен като Йерусалим на България, този живописен източноправославен манастир в Рила, на по-малко от два часа южно от София, определено си заслужава посещение за поклонничество. Именуван за св. Иван Рилски, отшелник от десети век, живял в близка пещера. Манастирът е бил построен, опожарен и възстановен през вековете, като най-новото строителство датира от 1800-те години. Влезте в двора и ще бъдете зашеметени от съвършената хармония на църквата, с нейните грациозни арки в смели ивици от черно и бяло, поставени под редица изваяни гаргойли, керемидени покриви и пет купола, стигащи към небето. В далечината са върховете на планината Рила, комплимент на оазис на спокойствие, идеален както за религиозни отшелници, така и за съвременни посетители.

Старият град Пловдив – грандиозен архитектурно-исторически резерват

Пловдив, вторият по големина град в България, има нещо, което София няма – стар град на хълм. Градът е основан преди около 6 000 години и се е развил на седем хълма, но един от тях е разрушен в началото на 20 век. Старият град се извисява над центъра на града със структури от различни епохи, включително забележително добре запазен римски амфитеатър. Старият град е най-известен със своя български възрожденски архитектурен стил, като цветни къщи на всеки ъгъл показват уникалните екстериорни характеристики на Възраждането. Изкачването по хълма е наслада, като многобройните галерии и музейни къщи си заслужават да бъдат посетени.

Белоградчик – древно и важно място за красота

Крепостта Белоградчик е изградена срещу зашеметяваща скала. Комбинацията е толкова уникална и живописна, че сякаш е издигната направо от приказка на Дисни. По-уникална от крепостта е и околността. Скалите Белоградчик, обявени през 2009 г. за кандидат на България, за избор на едно от новите седем чудеса на природата, са изумителна подредба от странни форми на пясъчник и конгломератни скални образувания.

Езерото Атанасовско – солено езерце и уелнес атракция

Бургаското езеро е красиво ярко розово езеро, западно от град Бургас. За разлика от повечето други розови езера по света, цветът на езерото не се причинява единствено от високи нива на сол.

Търсите някои прилични възможности за настаняване, хотели , къщи за гости и квартири ? Има множесто предложения в зависимост какво търсите, спрямо цена, екстри , локация и други предпочетания . Потърсете в https://www.booking.com/ , https://grabo.bg/ или https://www.trivago.bg , там може да намерите уникални предложения, за всеки вкус!

kabile.jpg
каньон на водопадите.jpg
iskarsko defile.jpg
vitosha.jpg
tevno ezero.jpg
Пещера проходна.jpg
поморийско езеро.jpg
черно море.jpg
pexels-photo-1538535.jpeg
созопол.jpg
rila-324966_1920.jpg
plovdiv-stariq-grad-2.jpg
belogradchik-2711435_1920.jpg
атанасовско езеро.jpg

България е прекрасна!

Благодаря ви, че станахте част от мисията за популяризиране и разкриване на красотата на България! Нека заедно да покажем колко богата на красоти е България , като качваме наши снимки и добавим и приятели, защото „Съединението прави силата“!!!Ако ви е харесела статията или искате да подкрепите каузата за популяризиране на Българските красоти, може да споделите статията в социалните мрежи! От всички нас зависи да покажем колко интересна и красива е родината ни!
Send Me More Info


Ако ви е харесела статията или искате да подкрепите каузата за популяризиране на Българските красоти, може да споделите статията в социалните мрежи!

%d блогъра харесват това: